Grecia: Imigranţi, răniţi prin împuşcare pentru că îşi cereau salariul - FOTO

Aproximativ 30 de muncitori imigranţi au fost răniţi într-un incident armat, la o fermă de căpşuni, în Grecia, după ce căpşunarii au reclamat salarii restante.

741 afișări
Imaginea articolului Grecia: Imigranţi, răniţi prin împuşcare pentru că îşi cereau salariul - FOTO

Grecia: Imigranţi, răniţi prin împuşcare pentru că îşi cereau salariul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin un supervizor de la o fermă din Nea Manolada, un sat în Peloponez, în sudul Greciei, a deschis focul împotriva imigranţilor, în principal din Bangladesh. Mai mulţi muncitori au fost duşi la spital, dar niciunul nu se afla în stare critică, relatează BBC News Online.

Nea Manolada, aflat la aproximativ 260 de kilometri vest de Atena, se află într-o zonă în care munesc mii de imigranţi. Aproximativ 200 de muncitori s-au reunit şi au cerut să le fie plătite salarii restante, iar un supervizor de la fermă a deschis focul, potrivit unui corespondent BBC.

Căpitanul de poliţie Haralambos Sfetsos a declarat pentru agenţia AP că muncitorii s-au "îndreptat în mod ameninţător" spre supraveghetor, după care a fost deschis focul. În afară de cele două arestări, au fost emise mandate pentru arestarea altor două persoane.

Nea Manolada s-a aflat în centrul unui scandal privind exploatarea imigranţilor. În 2008, muncitori imigranţi au organizat o grevă denunţând "condiţii inumane" de muncă. De asemenea, există informaţii cu privire la atacuri anterioare.

O campanie a fost lansată, în prezent, pe reţele de socializare, îndemnând la boicotarea fructelor provenind din Nea Manolada, pe care le numeşte "căpşuni cu sânge".

Consiliul Europei (CoE), cel mai important organism de supravegehere a respectării drepturilor omului, a dat publicităţii un raport, săptămâna trecută, în care prezintă în mod detaliat abuzuri comise asupra imigranţilor în Grecia. Raportul trăgea un semnal de alarmă cu privire la un val de violenţe de natură rasistă, subliniind că "democraţia este în pericol". Documentul insistă asupra rolului partidului neonazist Zori Aurii.

Poliţia greacă i-a arestat pe autorii atacului armat comis la o fermă de căpşuni din Peloponez

Poliţia greacă a anunţat vineri că i-a arestat pe cei trei supraveghetori de la o fermă de cules căpşuni din Peloponez acuzaţi pentru deschiderea focului şi rănirea a aproximativ 30 de imigranţi  sezonieri, un caz în care Guvernul grec a încercat să restabilească reputaţia ţării, relatează AFP.

Cei trei bărbaţi, cu vârste de 21, 27 şi 39 de ani, sunt suspectaţi că au deschis focul miercuri asupra unui grup de aproximativ 200 de muncitori străini, majoritatea din Bangladesh, veniţi să îşi ceară salariile restante de câteva luni.

Suspectul în vârstă de 27 de ani "a fost deja implicat într-un caz de abuz împotriva unui egiptean care protesta faţă de condiţiile de muncă", în 2012, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Arestările, efectuate într-o ţară criticată pe plan internaţional pentru impunitatea de lungă durată de care beneficiază autorii de violenţe xenofobe, au fost anunţate în marja unei vizite la faţa locului a ministrului Ordinii Publice, Nikos Dendias.

"Nicio victimă nu va fi expulzată", a afirmat ministrul, cu toate că a exclus până la acel moment ca imigranţii ilegali care au devenit victime ale agresiunii să fie protejaţi de expulzări. El a vizitat trei persoane rănite, spitalizate în continuare la Patras.

Cercetat pentru "incitare morală la omucid", patronul fermei, una dintre cele mai mari întreprinderi exportatoare din Manolada, a fost spitalizat, sub paza poliţiei, după ce a invocat o problemă de natură cardiacă.

Poliţia a arestat, de asemenea, un al doilea presupus complice al trăgătorilor, acuzat că i-a ajutat să fugă. Primul bărbat arestat joi, pentru acest motiv, trebuie să fie deferit unui judecător de instrucţie.

Începând de joi, Guvernul grec a multiplicat condamnările şi a promis să trateze "exemplar" cazul, pe care opoziţia de stânga l-a denunţat ca emblematic pentru nepăsarea autorităţilor faţă de exploatarea excesivă a persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală.

În timp ce presa relata impactul pe care l-ar avea acest caz asupra imaginii ţării ca destinaţie turistică şi plângerile sezonierilor privind condiţiile dure de muncă, pentru salarii de aproximativ 20 de euro pe zi, autorităţile au deplasat la faţa locului inspectori de muncă.

Îndemnurile în greacă şi în engleză pentru boicotarea "căpşunilor sângeroase" din Manolada continuau să circule pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici