Gruparea Naşi, suspectată că a plătit bloggeri pentru a crea o imagine pozitivă lui Vladimir Putin

Gruparea de tineret pro-Kremlin Naşi a plătit sute de mii de euro unei reţele vaste de bloggeri şi jurnalişti pentru a crea o imagine pozitivă lui Vladimir Putin şi pentru a îi discredita pe adversarii lui politici, conform unor informaţii făcute publice de hackeri ruşi.

163 afișări
Imaginea articolului Gruparea Naşi, suspectată că a plătit bloggeri pentru a crea o imagine pozitivă lui Vladimir Putin

Gruparea Naşi, suspectată că a plătit bloggeri pentru a crea o imagine pozitivă lui Vladimir Putin (Imagine: www.guardian.co.uk)

Datele culese dintr-o serie de e-mail-uri par să evidenţieze diferite tactici folosite de Naşi pentru a îşi atinge scopul: preţuri standard (de aproximativ 14.000 de euro) pentru bloggeri pro-Putin care trebuia să scrie comentarii la ştirile negative despre Putin, intenţia de a plăti aproximativ 240.000 de euro pentru a publica articole despre tabăra de vară a Naşi în două tabloide populare din Rusia, cereri îndreptate către membri Naşi să califice cu "nu îmi place" diferite clipuri negative despre Putin postate pe Youtube, o campanie împotriva opozantului Aleksei Navalni asociindu-l pe acesta cu Hitler, relatează The Guardian.

Culegerea acestor date a fost revendicată de grupul de hackeri Anonymous, ei declarând că au făcut aceste deconspirări "în semn de protest faţă de acţiunile Guvernului în sfera publică a Internetului".

"Aceste strategii, pe care le folosesc pe Internet şi prin intermediul cărora adună proteste, sunt foarte similare. Problema lor (a membrilor Naşi) este că nu există persoane reale care să fie pregătite să vorbească în favoarea lor. Nu au pe nimeni care să îi sprijine gratis. Aşa că plătesc", a declarat Navalni.

"Timp de mai mulţi ani, m-am obişnuit cu faptul că e-mail-urile noastre sunt atacate de hackeri. Când am auzit zvonurile că s-a întâmplat din nou nu am fost şocat, nu i-am acordat nici o atenţie situaţiei. Sunt o persoană care respectă legea şi nu am nimic de ascuns, aşa că nu acord importanţă evenimentului", a declarat la rândul său liderul grupării Naşi, Nikita Borovikov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici