Grupul G7 îşi menţine sprijinul pentru Ucraina şi vrea reducerea dependenţei de China / Beijingul este preocupat

Liderii statelor din Grupul G7 au insistat, vineri, pentru menţinerea susţinerii pentru Ucraina şi pentru sancţionarea Rusiei, pledând pentru reducerea dependenţei comerciale de China, o atitudine criticată de Beijing.

962 afișări
Imaginea articolului Grupul G7 îşi menţine sprijinul pentru Ucraina şi vrea reducerea dependenţei de China / Beijingul este preocupat

Sursa foto: Profimedia

Liderii naţiunilor din Grupul G7 - SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia -, precum şi reprezentanţii Uniunii Europene au convenit, cu ocazia summitului din oraşul japonez Hiroshima, să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei şi să reducă dependenţa comercială de China.

Liderii G7 au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei resursele bugetare necesare pentru anul acesta şi pentru primele luni din 2024. "Aplicăm noi măsuri pentru a ne asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eşuează şi pentru a susţine poporul ucrainean în căutarea unei păci corecte, înrădăcinate în respectarea legislaţiei internaţionale", arată un comunicat al Grupului G7, citat de agenţia Reuters.

Potrivit unui proiect al declaraţiei finale a summitului, deşi vor să reducă dependenţa de China, liderii G7 anunţă disponibilitatea de a construi "relaţii constructive şi stabile" cu Beijingul, în scopul protejării propriilor interese.

Însă Administraţia de la Beijing a criticat atitudinea Grupului G7. Ambasada Chinei din Japonia a exprimat îngrijorarea Beijingului în legătură cu "acţiuni negative recente" ale Grupului G7 şi a îndemnat Preşedinţia niponă a organizaţiei să nu transforme summitul într-un "spectacol politic" destinat contracarării naţiunii chineze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici