Human Rights Watch publică un raport despre victimele care s-au aflat în custodia Guvernului sirian: "Când am fost in detenţie, am fost şocat de ceea ce am văzut"

HRW a dezvăluit într-un raport o parte din poveştile celor despre care se presupune că au decedat în custodia Guvernului sirian, pe baza unor fotografii scoase din ţară de către un dezertor militar codenumit Cezar, a unor interviuri cu martori şi membri de familie ai victimelor, relatează Euronews.

519 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch publică un raport despre victimele care s-au aflat în custodia Guvernului sirian: "Când am fost in detenţie, am fost şocat de ceea ce am văzut"

Human Rights Watch publică un raport despre victimele care s-au aflat în custodia Guvernului sirian: "Când am fost in detenţie, am fost şocat de ceea ce am văzut, de cât de slăbiţi erau oamenii. Am devenit şi eu exact ca ei" (Imagine: Shutterstock)

În raportul de 86 de pagini, elaborat după nouă luni de cercetare şi intitulat "Dacă morţii ar putea vorbi: Decesele în masă şi tortura în centrele de detenţie siriene", sunt prezentate interviuri cu martori şi membri de familie ce conturează un tablou a ceea ce s-a întâmplat cu preupusele victime.

Membrii organizaţiei Human Rights Watch (HRW) au susţinut că în afară de intervievarea rudelor şi a prietenilor victimelor, au discutat cu foşti deţinuţi găsind dovezi despre acte de tortură desfăşurate la scară largă, lipsa hranei şi prezenţa bolilor în centrele siriene de detenţie.

Fotografiile scoase din ţară de către dezertorul militar, codenumit Cezar, au ajuns în atenţia publicului în anul 2014.

Potrivit unor informaţii, Ahmad al-Muslamani, în vârstă de 40 de ani, a fost plasat în detenţie pentru că avea pe telefonul mobil o melodie care era împotriva regimului. Unchiul său l-a căutat ani de zile, identificându-l într-un final în fotografiile prezentate de Cezar.

"M-am tot uitat pe fotografii şi am fost surpins că l-am găsit. Era el. Era Ahmad cu un număr. I-au aplicat un număr. Ahmad era un suflet şi a devenit un număr", a spus Dahi al-Muslamani, unchiul lui Ahmad.

Detalii privind decesele au evidenţiat condiţiile îndurate de deţinuţi în cel puţin cinci centre de detenţie ale Guvernului, unde se presupune că s-au aflat cel puţin 117.000 de oameni de când au izbucnit protestele împotriva regimului, în martie 2011.

"La început când am fost in detenţie, am fost şocat de ceea ce am văzut. Şocat de cât de slăbiţi erau oamenii acolo. Şocat de cearcănele de sub ochii lor. Am fost şocat şi apoi, puţin câte puţin, am devenit şi eu exact ca ei", a spus o presupusă victimă.

În cadrul raportului, Human Rights Watch a analizat peste 28.000 de fotografii din cele 57.000 prezentate de Cezar. În cadrul cercetării, membrii organizaţiei au intervievat 33 de rude şi prieteni a 27 de victime.

Având în vedere faptul că fotografiile au fost iniţial publicate de grupările opoziţiei siriene, Guvernul din Siria a pus la îndoială autenticitatea lor. "Puteţi aduce fotografii de la oricine şi să spuneţi că reprezintă tortura", a spus preşedintele sirian, Bashar-al-Assasd, într-un interviu pe care l-a acordat la începutul acestui an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici