Încă un reactor nuclear japonez, oprit. Doar zece reactoare din 54 mai funcţionează

Compania de electricitate din vestul Japoniei, Kansai Electric Power, a oprit vineri, pentru întreţinere, unul dintre reactoarele sale nucleare, doar zece reactoare din totalul de 54 continuând să funcţioneze.

189 afișări
Imaginea articolului Încă un reactor nuclear japonez, oprit. Doar zece reactoare din 54 mai funcţionează

Încă un reactor nuclear japonez, oprit. Doar zece reactoare din 54 mai funcţionează (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Reactoarele japoneze trebuie oprite pentru controale de rutină între 75 şi 120 de zile la fiecare 13 luni.

Unitatea Takahama nr. 2 (vest) a companiei Kansai Electric, repusă în funcţiune în octombrie 2010, va fi oprită pe o durată de cel puţin patru luni, precizează compania într-un comunicat. Este vorba de cea de a 27-a sesiune de întreţinere pentru această centrală veche de peste trei decenii.

Începând de vineri seara, Kansai Electric Power nu va avea decât trei reactoare în funcţiune din cele 11 şi toate vor trebui oprite de acum până la sfârşitul lunii februarie.

Dintr-un total de 54 de unitaţi din Japonia, după oprirea unităţii Takahama 2, doar zece vor rămâne în funcţiune mai departe, alte patru suplimentare trebuind să fie oprite săptămânile următoare, nimeni neştiind când vor fi reactivate cele deja oprite.

În urma cutremurului şi tsunamiului care, pe 11 martie, au dus la incidentul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi (nord-est), 15 reactoare au fost oprite în nord-estul ţării, iar alte două la Hamaoka (centru).

Repornirea celorlalte reactoare oprite pentru întreţinere sau ca urmare a replicilor seismice este condiţonată de noile teste de rezistenţă, precum şi de aprobările autorităţilor locale, întârziind calendarul obişnuit.

Reducerea capacităţii de producţie de energie electrică forţează companiile şi persoanele fizice să minimizeze consumul, companiile trebuind să repună în funcţiune centralele termice.

Fostul prim-ministru de centru-stânga Naoto Kan s-a declarat pentru o reducere graduală a cotei energiei nucleare în Japonia, o viziune împărtăşită de cea mai mare parte a populaţiei, conform sondajelor.

Succesorul său, Yoshihiko Noda, pledează pentru o repornire a unităţilor a căror siguranţă de folosire va fi confirmată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici