Incident FĂRĂ PRECEDENT: O rachetă din confruntările Siria - Israel a ajuns accidental într-un stat vecin, o celebră destinaţie de vacanţe | FOTO, VIDEO

O rachetă a aterizat pe un munte din Cipru, oficialii susţinând că ar putea fi vorba despre un atac indirect din partea statului sirian, autorităţile încercând cel mai probabil să contraatace Israelul, transmite The Guardian.

7776 afișări
Imaginea articolului Incident FĂRĂ PRECEDENT: O rachetă din confruntările Siria - Israel a ajuns accidental într-un stat vecin, o celebră destinaţie de vacanţe | FOTO, VIDEO

O rachetă din confruntările Syria-Israel a ajuns accidental în Cipru

Impactul a avut loc în jurul orei 01.00 dimineaţa în regiunea Taskent, cunoscută şi ca Vouno, la aproape 20 de kilometri nord-est de Nicosia. Flăcările au cuprins muntele, iar explozia a fost auzită puternic în zonele din jur. Din fericire, nu au fost victime.

La acel moment, un bombardament israelian avea loc asupra Siriei, scrie The Guardian.

Ministrul cipriot de Externe, Kudret Özersay, a scris pe Facebook că „o prima analiză arată că racheta rusească, care face parte dintr-un sistem de apărare, şi-a completat raza de atac şi a ajuns în Cipru după ce şi-a ratat ţinta”.

Ministrul spune că este posibil ca explozia să fi avut loc înainte de impactul cu solul, pentru că nu au fost găsite cratere la faţa locului. „Bucăţile care au căzut sugerează că racheta a explodat în aer, înainte de aterizare”, adaugă acesta.

Insula Cipru este poziţionată la vest de Siria şi este vizitată anual de peste 3 milioane de turişti. Avioanele de luptă din Israel au lansat rachete, având ca ţintă poziţiile militare siriene din regiunea Homs, aflată la 310 kilometri de Nicosia.

Acesta este primul caz în care insula este prinsă la mijloc între operaţiunile militare din Orientul Mijlociu.

Un analist militar cipriot, Andreas Pentaras, spune că resturile sugerează că a fost o rachetă rusească S-200, acest tip având o rază de acţiune de până la 400 de kilometri. „O serie de fotografii făcute publice arată aripile rachetei, acestea având inscripţii ruseşti. Siria foloseşte rachete făcute în Rusia”, susţine Andreas Pentaras. 

„Nu putem fi siguri, dar din fotografii şi inscripţii reiese faptul că era o rachetă S-200”, spune Zenonas Tziarras, un expert de la Institutul „Geopolitical Cyprus”.

Acest tip de rachetă este creat să explodeze în aer în cazul în care nu îşi atinge ţinta, adaugă expertul.

Locuitorii din Cipru au declarat pentru jurnalişti că au văzut o lumină puternică pe cerul nopţii, iar mai apoi au auzit trei explozii puternice. Autorităţile au evacuate unele locuinţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici