Incident în Siria. Israelul dezvăluie că Rusia a lansat rachete spre avioane militare israeliene

Avioane de vânătoare israeliene au fost vizate de sisteme antiaeriene ruse, în Siria, într-un incident produs în luna mai, a declarat marţi ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, conform cotidianului Haaretz.

56309 afișări
Imaginea articolului Incident în Siria. Israelul dezvăluie că Rusia a lansat rachete spre avioane militare israeliene

Surse citate de postul de televiziune Channel 13 au dezvăluit că, pe 13 mai, militari ruşi staţionaţi în Siria au lansat rachete spre avioane militare israeliene cu un sistem antiaerian de tip S-300. Rachetele nu au atins avioanele de vânătoare israeliene, care efectuau raiduri aeriene în Siria.

"A fost un incident izolat", a declarat marţi Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării în exerciţiu. În momentul de faţă, coordonarea Israelului cu Rusia în Siria "este stabilă", "dar analizăm permanent acest incident", a subliniat Gantz.

Armata israeliană efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând trupe iraniene sau transporturi destinate organizaţiei fundamentaliste şiite Hezbollah. Rusia şi Iranul au trimis trupe în Siria pentru a susţine Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Dezvăluirea intervine în contextul tensiunilor recente dintre Israel şi Rusia. Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a avertizat duminică Rusia că eventuala închidere a filialei Agenţiei Evreieşti va fi un "eveniment grav", cu efecte asupra relaţiilor bilaterale.

Moscova este deranjată de susţinerea pe care Israelul o oferă Ucrainei, dar şi de raidurile aeriene israeliene împotriva poziţiilor militare iraniene din Siria, conform cotidianului The Times of Israel.

Oficialii israelieni au făcut "declaraţii antiruse", a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. În aprilie, Yair Lapid, ministrul israelian de Externe devenit între timp şi premier interimar, a sugerat că Rusia a comis crime de război în Ucraina, justificând astfel decizia de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Marţi, Yair Lapid a transmis că este dispus să discute "problemele juridice" invocate de Moscova privind activităţile filialei Agenţiei Evreieşti, subliniind că Rusia şi Israelul au o serie de "interese comune". Rusia acuză Israelul că a adoptat o abordare "neconstructivă" de la începutul războiului din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici