Decizie controversată în Polonia. ”Tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia noastră”

  • Tribunalul constituţional de la Varşovia a constatat incompatibilităţi între Constituţia Poloniei şi Tratatele UE.
  • Judecător: "Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor".
1973 afișări
Imaginea articolului Decizie controversată în Polonia. ”Tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia noastră”
Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, joi seară, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Monde.
 
"Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia.
 
Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia.
 
De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".
 
Decizia de acum evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat "Polexit legislativ", pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici