Întreaga forţă de poliţie din Brasilia va fi desfăşurată pentru învestirea lui Lula

Învestirea preşedintelui ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, va fi asigurată de "100%" din forţele de poliţie din capitală, a declarat marţi un oficial, pe fondul temerilor generalizate de violenţă.

838 afișări
Imaginea articolului Întreaga forţă de poliţie din Brasilia va fi desfăşurată pentru învestirea lui Lula

În weekend, un bărbat a fost arestat după ce ar fi plasat explozibili într-un camion în apropierea aeroportului din Brasilia, în speranţa de a semăna "haos" înainte de învestirea de duminică.

Suspectul era un susţinător al preşedintelui de extremă-dreapta demisionar al Braziliei, Jair Bolsonaro, şi a declarat autorităţilor că a vrut să "împiedice instaurarea comunismului în Brazilia" sub conducerea lui Lula.

Dispozitivul nu a explodat.

Duminică "va fi mobilizată 100% din forţele de poliţie din Districtul Federal (Brasilia) pentru a asigura securitatea nu numai a preşedintelui, ci şi a delegaţiilor străine şi a publicului", a declarat presei viitorul ministru al securităţii lui Lula, Flavio Dino, citat de AFP.

Susţinătorii lui Lula şi-au exprimat pe reţelele de socializare teama de revolte sau atacuri în ziua învestirii, în condiţiile în care sute de mii de persoane sunt aşteptate să participe la evenimentele din Brasilia.

Dar Dino a încercat să dea asigurări că evenimentul va fi "sigur" şi "paşnic", încurajându-i pe brazilieni să vină să sărbătorească.

El a adăugat că nu a existat "nicio modificare" a planurilor pentru ceremonie, ca răspuns la speculaţiile potrivit cărora Lula ar putea face parada de inaugurare într-o maşină închisă în loc de tradiţionala decapotabilă de epocă.

După ce Lula l-a învins pe Bolsonaro cu 50,9% din voturi în turul doi al alegerilor din octombrie, susţinătorii preşedintelui învins au blocat drumuri şi au manifestat în faţa unor barăci militare cerând ca forţele armate să împiedice învestirea lui Lula.

Pe 12 decembrie, manifestanţi pro-Bolsonaro s-au ciocnit cu poliţia şi au dat foc la autobuze şi maşini în Brasilia.

"Micile grupuri teroriste şi extremiste nu vor pune la zid instituţiile democraţiei braziliene", a declarat Dino.

Bolsonaro, care şi-a limitat apariţiile publice după înfrângerea suferită, nu a confirmat că va urma tradiţia de a-i înmâna eşarfa prezidenţială lui Lula la ceremonia de duminică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici