Inundaţiile, o CATASTROFĂ pentru agricultura din Germania: "Şi plantele putrezite vor fi recoltate. Vor fi folosite pentru instalaţiile de biogaz"

Zeci de mii de hectare din Germania au fost inundate, recolte şi utilaje au fost distruse şi, în timp ce apa continuă să crească în unele regiuni, agricultorii au început să evalueze amploarea catastrofei în unele landuri ale celui de-al doilea mare producător agricol din Europa.

1280 afișări
Imaginea articolului Inundaţiile, o CATASTROFĂ pentru agricultura din Germania: "Şi plantele putrezite vor fi recoltate. Vor fi folosite pentru instalaţiile de biogaz"

Inundaţiile, o CATASTROFĂ pentru agricultura din Germania: "Şi plantele putrezite vor fi recoltate. Vor fi folosite pentru instalaţiile de biogaz" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Federaţia agricolă DBV estima săptămna trecută că au fost inundate 150.000 de hectare de teren şi pierderi de cel puţin 300 de milioane de euro, dar urmează să publice noi estimări, modificate în creştere, în timp ce viitura de pe Elba se deplasează către nordul Germaniei, atingând şi landul Schleswig-Holstein.

În Bavaria (sudul ţării), inundată săptămâna trecută, apele se retrag şi au început să fie evaluate pagubele. Astfel, 30%-60% din culturile de legume au fost distruse în cel mai mare land german ca suprafaţă, estimează Markus Peters, de la Federaţia agricolă bavareză.

El a adăugat că în general recolta nu va fi bună în acest an şi pentru că vremea nu a fost favorabilă nici înainte de inundaţii, cu toate că nu va fi pierdută în totalitate în niciun sector.

Agricultorii din Bavaria speră totuşi ca o parte din culturile de cereale să fie salvate. Datorită ploilor din luna mai, culturile sunt încă verzi, astfel că, dacă nu vor începe să putrezească, vor putea fi recoltate, cu condiţia să vină în sfârşit vara, a spus Peters.

Tabloul general este mai sumbru în Saxonia, în estul ţării, apele Elbei inundând 30.000 de hectare de păşuni şi 45.000 de hectare de culturi, astfel că "nu se mai poate salva nimic", a declarat Andreas Jahnel, de la Federaţia agricolă saxonă.

"În Saxonia putem uita de recolta pe 2013. Totuşi şi plantele putrezite vor fi recoltate. Cu puţin noroc, acestea vor fi folosite pentru instalaţiile de biogaz", a spus Jahnel.

Germania este al doilea mare producător de cereale din Europa după Franţa şi este cel mai important producător de cartofi de pe continent.

Inundaţiile pun însă în pericol întreaga cultură de cartofi, a explicat preşedintele Federaţiei industriei de prelucrare a fructelor şi legumelor, BOGK, Horst-Peter Karos.

"Vor fi pierderi de producţie, nu este improbabil ca în unele zone să fie dificil să livrăm cartofi prăjiţi, cipsuri şi chifteluţe de cartofi, foarte populare în Germania", a precizat el.

În general, chiar dacă vor apărea blocaje în unele zone, aprovizionarea va fi asigurată peste tot şi pentru toate produsele, a spus însă Peters, de la federaţia agricolă din Bavaria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici