Iranul închide provizoriu un consulat din Afganistan, după ce a fost atacat de manifestanţi

Iranul a închis "până la un nou ordin" consulatul de la Herat, din vestul Afganistanului, după ce a fost atacat duminică de către manifestanţi, a anunţat marţi agenţia oficială Irna, citând o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Teheran.

140 afișări
Imaginea articolului Iranul închide provizoriu un consulat din Afganistan, după ce a fost atacat de manifestanţi

Iranul închide provizoriu un consulat din Afganistan, după ce a fost atacat de manifestanţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Consulatul Iranului de la Herat a fost închis până la un nou ordin", potrivit unei "surse informate" din cadrul ministerului, citată de agenţia Irna.

Aproximativ 200 de afgani au atacat consulatul Iranului de la Herat, duminică, în semn de protest faţă de presupusa ucidere a 13 imigranţi afgani, care, în opinia lor, au fost împuşcaţi de către forţele iraniene de securitate după ce au trecut frontiera clandestin.

Mulţimea a aruncat cu pietre şi a spart geamurile reprezentanţei diplomatice, înainte de a fi respinsă de către zeci de poliţişti afgani.

"Iranul a cerut autorităţilor afgane să ofere explicaţii privind incidentul şi să ia măsuri pentru a evita să se producă din nou", potrivit aceleiaşi surse, care a precizat că acestea erau "responsabile de securitatea unor clădiri diplomatice" în ţară.

De asemenea, această sursă a dezminţit informaţiile "false şi fără fundament" cu privire la originea manifestaţiei.

Duminică, un oficial al consulatului iranian a dat asigurări că Teheranul şi oficiali afgani au anchetat presupusul incident, dar anchetele nu au adus "nicio probă" cu privire la intrarea, ilegală sau nu, şi la uciderea acestor imigranţi în Iran.

Sute de cetăţeni afgani încearcă în fiecare zi să treacă frontiera afgano-iraniană cu scopul de a găsi de muncă în Iran.

Aproximativ 2,4 milioane de cetăţeni afgani trăiesc în Iran în mod ilegal sau ca refugiaţi. Iranul şi Pakistanul, cele două ţări vecine ale Afganistanului, sunt destinaţiile de predilecţie pentru imigranţii politici sau economici afgani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici