Iranul nu are intenţii ostile faţă de alte ţări, asigură preşedintele Rohani

Iranul nu are nicio intenţie să agreseze alte ţări, dar se va apăra de orice atac, a declarat vineri, la Teheran, preşedintele Hassan Rohani, într-un discurs rostit cu ocazia unei parade militare, a anunţat televiziunea de stat.

90 afișări
Imaginea articolului Iranul nu are intenţii ostile faţă de alte ţări, asigură preşedintele Rohani

Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Ţările vecine trebuie să ştie că armata iraniană doreşte stabilitate în întreaga regiune. În cursul negocierilor nucleare, am declarat lumii că nu dorim să agresăm pe nimeni şi nu dorim să provocăm război", a afirmat preşedintele Rohani. "În ultimele două secole, Iranul nu a agresat niciodată o ţară, dar s-a apărat mereu în faţa agresorilor", a adăugat el.

Acest discurs contrastează cu retorica fostului preşedinte conservator Mahmoud Ahmadinejad, care declara constant că Israelul "este sortit dispariţiei".

De la venirea la putere, în august 2013, preşedintele moderat Hassan Rohani a pledat pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu ţările occidentale şi cu cele arabe din regiune.

Acordul nuclear interimar încheiat în noiembrie cu ţările din Grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) a permis relaxarea sancţiunilor economice occidentale impuse Teheranului.

În prezent, Teheranul negociază cu ţările occidentale un acord final în vederea soluţionării crizei nucleare, în urma căruia ar putea obţine ridicarea tuturor sancţiunilor economice internaţionale.

Oficialii americani au declarat în mai multe rânduri că, în cazul unui eşec în negocierile pe tema dosarului nuclear, toate opţiunile sunt luate în calcul, inclusiv o intervenţie militară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici