Israelul denunţă "şantajul" Iranului şi cere Statelor Unite suspendarea negocierilor nucleare

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a cerut, joi, Administraţiei SUA să oprească negocierile multilaterale cu Iranul pe tema relansării Acordului nuclear din 2015, denunţând "şantajul" practicat de Teheran.

728 afișări
Imaginea articolului Israelul denunţă "şantajul" Iranului şi cere Statelor Unite suspendarea negocierilor nucleare

Sursa foto: Mediafaxfoto

Naftali Bennett l-a sunat, joi, pe Antony Blinken, secretarul de Stat american. "Iranul este angajat în şantaj nuclear ca practică de negociere. Acest lucru trebuie să conducă la suspendarea imediată a negocierilor de la Viena şi la acţiuni dure de retorsiune din partea marilor puteri", i-a transmis Naftali Bennett secretarului de Stat american, conform site-ului Axios.com.

Un oficial guvernamental israelian a declarat că discuţia lui Naftali Bennett cu Antony Blinken a fost "lungă şi dificilă", concentrându-se în proporţie de 90% pe problema Iranului.

Iranul a reacţionat vehement la afirmaţiile premierului Israelului. "Delegaţii de la Viena nu primesc instrucţiuni de la Biroul premierului israelian", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Antony Blinken a afirmat că a avut o conversaţie "bună şi detaliată" cu Naftali Bennett. "Avem acelaşi obiectiv strategic - să împiedicăm Iranul să obţină arme nucleare", a declarat secretarul de Stat american, precizând că îşi va da seama "într-o zi sau două" dacă Iranul vrea să negocieze cu bună credinţă.

Iranul a condiţionat, cu ocazia reluării negocierilor cu marile puteri, revenirea la respectarea în totalitate a Acordului nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite. "Statele Unite nu înţeleg încă în totalitate faptul că nu va exista nicio revenire la Acordul nuclear fără anularea efectivă a tuturor sancţiunilor impuse naţiunii iraniene după retragerea SUA din Tratat", a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul de Externe al Iranului.

Însă Guvernul Israelului cere comunităţii internaţionale să nu accepte relaxarea măsurilor de sancţionare a Iranului. "Un Iran dotat cu arme nucleare va atrage întregul Orient Mijlociu într-o cursă a înarmării atomice. Ne vom găsi într-un nou Război Rece, dar, de data aceasta, bomba va fi în mâinile unor fanatici religioşi implicaţi în activităţi teroriste. Comunitatea internaţională trebuie să prevină acest lucru prin sancţiuni mai dure, printr-o monitorizare mai atentă şi prin purtarea tuturor negocierilor de pe o poziţie de forţă", a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.

Administraţia de la Teheran a anunţat că este determinată să ajungă la o înţelegere pentru relansarea Acordului nuclear din 2015, dar Statele Unite au avertizat că actualele oportunităţi diplomatice nu vor exista la infinit.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici