Israelul vrea un ultimatum de "câteva săptămâni, o lună" în dosarul nuclear iranian

Ministrul israelian pentru lupta împotriva programului nuclear iranian i-a îndemnat duminică pe membrii comunităţii internaţionale să stabilească Teheranului un ultimatum de "câteva săptămâni, o lună" pentru încetarea îmbogăţirii uraniului, sub pedeapsa unor lovituri militare.

319 afișări
Imaginea articolului Israelul vrea un ultimatum de "câteva săptămâni, o lună" în dosarul nuclear iranian

Israelul vrea un ultimatum de "câteva săptămâni, o lună" în dosarul nuclear iranian

"Iranienii joacă micul lor joc şi râd până când obţin bomba nucleară", a declarat pentru postul militar de radio Yuval Steinitz, ministrul pentru Afaceri strategice, însărcinat totodată cu serviciile de informaţii, în urma eşecului înregistrat sâmbătă, în Kazahstan, la ultima rundă de negocieri între Teheran şi marile puteri.

"A venit timpul să adresăm o ameninţare militară Iranului sau să îi stabilim un fel de linie roşie, un ultimatum fără echivoc din partea întregii lumi (care să fie lansat) de către Statele Unite şi Occident", a adăugat el, evocând un termen de "câteva săptămâni, o lună".

Steinitz a îndemnat încă de sâmbătă comunitatea internaţională să adopte "o poziţie mai fermă" faţă de Iran, apreciind că Teheranul se dedă doar unei "mascarade de negocieri", având drept unic obiectiv să câştige timp.

Israelul, considerat singura putere nucleară în Orientul Mijlociu, şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să producă arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte. ONU a sancţionat acest program prin măsuri ce au fost consolidate unilateral printr-un embargo bancar şi petrolier de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

După două zile de negocieri intense în Kazahstan, marile puteri şi Iranul nu au ajuns la vreun acord. Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene şi reprezentanta acesteia la negocieri, a declarat că poziţiile rămân "foarte îndepărtate, pe fond" şi că nu s-a stabilit nici măcar o dată pentru o reuniune viitoare.

În contextul în care Israelul ameninţă cu declanşarea unui atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, preşedintele american Barack Obama a apreciat, în martie, la "un pic mai mult de un an" perioada de care Iranul are nevoie pentru a se dota cu arma nucleară, precizând că nu doreşte, "evident", să aştepte până în "ultimul moment".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici