Italia îşi va consolida dispozitivul în Marea Mediterană

Premierul Italiei, Enrico Letta, urma să se întâlnească luni după-amiază cu cei mai apropiaţi colaboratori, pentru a discuta despre consolidarea dispozitivului militar şi "umanitar" în Marea Mediterană, în urma a două naufragii soldate cu aproximativ 400 de morţi într-o săptămână.

149 afișări
Imaginea articolului Italia îşi va consolida dispozitivul în Marea Mediterană

Italia îşi va consolida dispozitivul în Marea Mediterană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Letta şi-a propus să examineze, în cadrul reuniunii cu miniştrii italieni ai Apărării, de Interne şi al Afacerilor Externe, măsurile ce vor permite pe viitor salvarea a numeroase vieţi umane în Mediterana.

Italia a mobilizat deja 15 nave, dintre care 12, aparţinând Pazei de Coastă şi poliţiei financiare, operează într-o rază de aproximativ 40 de mile (aproximativ 75 de kilometri) în jurul Insulei Lampedusa, principala poartă de intrare în Europa pentru imigranţii africani.

Roma dispune, de asemenea, de trei nave militare, două de patrulare şi o fregată, care operează în afara acestei raze de 40 de mile, potrivit cotidianului La Stampa.

Mai multe elicoptere şi avioane echipate cu senzori completează acest dispozitiv.

Autorităţile militare italiene iau în calcul să dubleze şi, eventual, chiar să tripleze acest dispozitiv, şi intenţionează, de asemenea, să utilizeze avioane fără pilot pentru supraveghere maritimă, potrivit sursei citate.

Această decizie a fost luată în urma producerii unui prim naufragiu, pe 3 octombrie, în apropiere de Lampedusa, al cărui bilanţ actual este de 364 de victime. Un al doilea naufragiu a avut loc vineri, în largul Maltei, provocând moartea a 36 de persoane.

"Este un angajament (uman şi material) care ne va permite să cerem UE să facă acelaşi lucru", a afirmat Mario Mauro, ministrul italian al Apărării, citat de La Repubblica.

Premierul maltez Joseph Muscat a apreciat că Italia şi Malta sunt lăsate singure în faţa unei "probleme enorme". De la Europa, ai cărei lideri se vor reuni pentru summitul din 24-25 octombrie, Muscat aşteaptă "un angajament politic" şi o "strategie clară", "nu doar bani".

Potrivit La Repubblica, Letta va solicita la summit consolidarea Frontex, agenţia pentru securizarea frontierelor maritime europene, şi nominalizarea, în 2014, a unui italian la conducerea acesteia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici