Japonezii comemorează 68 de ani de la bomba nucleară de la Hiroshima. Zeci de mii de persoane participă la ceremonii - GALERIE FOTO

Zeci de mii de persoane s-au reunit marţi dimineaţă la Hiroshima pentru a marca 68 de ani de când a fost lansată prima bombă atomică din istorie, ce a devastat acest oraş din vestul Japoniei.

1167 afișări
Imaginea articolului Japonezii comemorează 68 de ani de la bomba nucleară de la Hiroshima. Zeci de mii de persoane participă la ceremonii - GALERIE FOTO

Japonezii comemorează 68 de ani de la bomba nucleară de la Hiroshima. Zeci de mii de persoane participă la ceremonii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Câţiva supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi delegaţii străine s-au reunit la ora 08.15 (02.15 ora României), când s-a auzit primul clopot care a dat semnalul unui minut de reculegere, la ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear.

Un număr de 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiaţii, între momentul largării bombei şi luna decembrie.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest), la 9 august, care s-a soldat cu 70.000 de morţi. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

GALERIE FOTO

"Oferim din adâncul inimii consolare şi sprijin sufletelor victimelor, afirmând că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a elimina acest rău absolut pe care îl reprezintă armele nucleare şi pentru a construi o lume în pace", a declarat marţi primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui.

Ca o coincidenţă, în aceeaşi zi a avut loc o altă ceremonie la Yokohama (la sud de Tokyo) pentru punerea în serviciu a unui portelicopter, cea mai mare navă de război lansată de Japonia de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lansarea acestei nave de 248 de metri care poate îmbarca nouă elicoptere are loc într-un context tensionat cu Beijingul şi, într-o mai mică măsură, cu Seulul, din cauza unor diferende teritoriale.

La scurt timp după victoria Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta) în alegerile legislative din decembrie 2012, noul premier Shinzo Abe a declarat clar că nu va ezita să folosească forţa în cazul unei debarcări chineze pe insulele Senakaku, nelocuite şi situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Încă din ianuarie, Guvernul Abe a aprobat un buget militar de 38,7 miliarde de euro, pentru 2013-2014, în creştere pentru prima dată în ultimii 11 ani.

În paralel, Tokyo şi-a anunţat intenţia de a constitui o forţă specială formată din 600 de persoane şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja arhipelagul Senkaku.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici