Joe Biden a declarat la Varşovia că Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere". A fost nevoie de o clarificare a Casei Albe

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că liderul rus Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere", într-un discurs înflăcărat în care a îndemnat democraţiile lumii să se unească pentru a sprijini Ucraina, deşi Casa Albă a precizat ulterior că Biden nu a cerut schimbarea regimului de la Moscova.

4179 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a declarat la Varşovia că Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere". A fost nevoie de o clarificare a Casei Albe

Sursa foto: AP

"Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere", a declarat Biden în faţa unei mulţimi din Varşovia, după ce a condamnat războiul de o lună al lui Putin în Ucraina ca fiind un atac la adresa libertăţii şi securităţii globale.

Comentariile au escaladat brusc conflictul dintre Moscova şi Occident în legătură cu invazia sa în Ucraina. Dar un oficial de la Casa Albă a declarat că remarcile nu reprezintă o schimbare în politica Washingtonului, care nu urmăreşte schimbarea regimului în Rusia, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, ele au venit într-o zi de escaladare a retoricii, în care Biden l-a catalogat, de asemenea, pe Putin drept "măcelar" în timpul unei întâlniri cu refugiaţii care au fugit din războiul din Ucraina în capitala Poloniei.

"Punctul de vedere al preşedintelui a fost că nu i se poate permite lui Putin să îşi exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii", a declarat oficialul de la Casa Albă. "El nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului".

Sâmbătă, Biden a declarat că Occidentul a fost unit împotriva invaziei Rusiei, dar a adăugat, de asemenea, că NATO este o alianţă de securitate defensivă care nu a urmărit niciodată dispariţia Rusiei.

Discursul lui Biden a fost rostit la Castelul Regal din Varşovia în faţa a sute de aleşi polonezi, studenţi şi personal al ambasadei SUA, mulţi dintre ei ţinând steaguri americane, poloneze şi ucrainene.

"Occidentul este acum mai puternic, mai unit decât a fost vreodată", a spus Biden.

Calificând lupta împotriva lui Vladimir Putin drept o "nouă bătălie pentru libertate", Biden a spus că dorinţa lui Putin de a avea "putere absolută" este un eşec strategic pentru Rusia şi o provocare directă la adresa păcii europene care a prevalat în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici