Joe Biden va avea o întâlnire virtuală cu premierul Japoniei, Fumio Kishida, pentru a discuta despre tensiunile cu Coreea de Nord, China şi Rusia

  • Preşedintele Joe Biden şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida vor avea vineri primele lor discuţii oficiale, în contextul în care cei doi lideri se confruntă cu noi preocupări legate de programul nuclear nord-coreean şi de creşterea asertivităţii militare a Chinei.
  • Întâlnirea virtuală are loc după ce Coreea de Nord a sugerat, la începutul acestei săptămâni, că ar putea relua testele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune, care au fost suspendate timp de peste trei ani.
2978 afișări
Imaginea articolului Joe Biden va avea o întâlnire virtuală cu premierul Japoniei, Fumio Kishida, pentru a discuta despre tensiunile cu Coreea de Nord, China şi Rusia

Kim Jong Un a prezidat joi o reuniune a Partidului Muncii, aflat la putere, în cadrul căreia oficialii au stabilit obiective politice pentru "consolidarea imediată" a capacităţilor militare pentru a contracara ceea ce a fost descris ca fiind "mişcările ostile" ale americanilor, potrivit Agenţiei centrale de ştiri coreene. 

Atât SUA, cât şi Japonia sunt, de asemenea, îngrijorate de agresiunea crescândă a Chinei faţă de Taiwan. China revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind propriul său teritoriu, care urmează să fie anexat prin forţă dacă este necesar. În ultimele luni, China a intensificat exerciţiile militare în apropierea insulei, trimiţând frecvent avioane de război în apropierea spaţiului aerian al Taiwanului, notează AP

Japonia rămâne îngrijorată de intenţiile Chinei în Marea Chinei de Sud, unde şi-a intensificat prezenţa militară în ultimii ani, şi în Marea Chinei de Est, unde există o dispută de lungă durată privind un grup de insuliţe nelocuite administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.

Oficialii Casei Albe au declarat că cei doi lideri ar urma să discute, de asemenea, despre eforturile în curs de desfăşurare în ceea ce priveşte pandemia COVID-19 şi despre criza care se prefigurează în Europa de Est, unde Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei sale cu Ucraina. Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că el crede că este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să ordone o nouă invazie a teritoriului ucrainean, dar că nu crede că Putin doreşte un război total.

Biden şi consilierii de rang înalt au încercat să obţină sprijinul partenerilor NATO şi al altor aliaţi pentru a răspunde cu sancţiuni dure împotriva Rusiei dacă aceasta avansează cu o acţiune militară.

Secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin au avut, de asemenea, convorbiri virtuale la începutul acestei luni cu ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi şi cu ministrul apărării Nobuo Kishi, unde au fost discutate manevrele militare ale Chinei şi programul nuclear al Coreei de Nord.

Întâlnirea virtuală de vineri va fi primul schimb substanţial între cei doi lideri de când Kishida şi-a preluat funcţia în octombrie. Liderii au avut o scurtă conversaţie în marja unui summit privind clima, desfăşurat la Glasgow în noiembrie. Biden a fost primul lider care l-a sunat pe Kishida, în prima zi de mandat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici