Justiţia egipteană ordonă un nou proces pentru Hosni Mubarak

Curtea de Casaţie din Egipt a ordonat duminică organizarea unui nou proces pentru preşedintele destituit Hosni Mubarak şi pentru ministrul său de Interne Habib el-Adli, condamnaţi în iunie la închisoare pe viaţă pentru reprimarea revoltei din 2011.

156 afișări
Imaginea articolului Justiţia egipteană ordonă un nou proces pentru Hosni Mubarak

Justiţia egipteană ordonă un nou proces pentru Hosni Mubarak (Imagine: Shutterstock)

Curtea, care şi-a anunţat hotărârea după câteva minute de deliberări, a decis să accepte apelurile acuzaţilor şi a ordonat un nou proces pentru Mubarak, cei doi fii ai acestuia Alaa şi Gamal, pentru ministrul său de Interne şi alţi şase oficiali din cadrul serviciilor de securitate.

Anunţul Curţii a fost primit cu strigăte ca "Trăiască justiţia" de către susţinătorii preşedintelui demis, care arborau portretul acestuia, potrivit corespondentului AFP.

Mubarak a fost condamnat la 2 iunie la închisoare pe viaţă, la fel ca ministrul său de Interne, pentru moartea unor manifestanţi în timpul revoltei din 2011. În schimb, şase foşti oficiali de rang înalt au poliţiei au fost achitaţi.

Acuzaţiile de corupţie împotriva celor doi fii ai lui Mubarak, Alaa şi Gamal, au fost prescrise de Curte.

Aceste verdicte, în special achitarea oficialilor de rang înalt din cadrul poliţiei, au determinat mii de egipteni să protesteze la Cairo şi în mai multe alte oraşe.

În vârstă de 84 de ani, Mubarak a fost primul dintre liderii demişi de "primăvara arabă" care a fost judecat, după trei decenii petrecute la conducerea Egiptului. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici