Kabulul a respins o propunere privind blocarea reţelei de socializare Facebook

Guvernul afgan a respins duminică o propunere privind blocarea reţelei de socializare Facebook, acuzată că vehiculează tensiunile politice şi ura etnică în jurul desemnării succesorului preşedintelui în exerciţiu Hamid Karzai, aflat la conducerea ţării din 2001.

133 afișări
Imaginea articolului Kabulul a respins o propunere privind blocarea reţelei de socializare Facebook

Kabulul a respins o propunere privind blocarea reţelei de socializare Facebook (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Confruntarea dintre cei doi candidaţi Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah pe tema comiterii de fraude în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane, care a avut loc pe 14 iunie, a declanşat schimburi de replici uneori violente pe Facebook între susţinătorii celor doi oameni politici.

Paştunii din sudul şi estul ţării sunt principalii susţinători ai lui Ghani, membru al acestui grup etnic, cel mai important în Afganistan, în timp ce tadjicii, majoritari în nord, îl sprijină pe Abdullah. Observatorii se tem de izbucnirea unor tensiuni între cele două grupuri, care s-au confruntat deja în timpul unui război civil sângeros (1992-1996).

"Astăzi, în cursul unei reuniuni, Consiliul Naţional de Securitate a dezbătut o propunere privind blocarea (reţelei de socializare) Facebook", a spus pentru AFP Fayeq Wahedi, adjunctul purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei afgane.

"Există persoane care promovează ura pe Facebook şi pun în pericol unitatea naţională, dar, în urma unor discuţii, Consiliul a decis să nu interzică Facebook-ul", a adăugat el.

Susţinători ai celor doi candidaţi au postat mesaje ostile şi fotografii după ce tabăra lui Abdullah a lansat acuzaţii de fraudă.

Acum două săptămâni, Naţiunile Unite au tras un semnal de alarmă pe marginea unor comportamente agresive pe reţelele de socializare.

"Există un ton deranjant pe unele reţele de socializare şi îi îndemnăm pe susţinători să evite atât declaraţiile incendiare, cât şi discursurile de ură", a afirmat şeful Misiuniii ONU în Afganistan, Jan Kubis.

Rezultatele preliminare ale alegerilor urmează să fie anunţate luni, iar cele finale pe 24 iulie. Noul preşedinte afgan va fi învestit pe 2 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici