Kiev: Refuzul Tiraspolului de a merge la negocierile de la Viena riscă să "destabilizeze regiunea"

Refuzul autorităţilor separatiste de la Tiraspol de a participa la următoarea rundă de negocieri la Viena privind conflictul transnistrean ar putea duce la destabilizarea situaţiei în regiune, a declarat Ministerul ucrainean de Externe, citat de agenţia Ukrinform, în pagina electronică.

1236 afișări
Imaginea articolului Kiev: Refuzul Tiraspolului de a merge la negocierile de la Viena riscă să "destabilizeze regiunea"

Kiev: Refuzul Tiraspolului de a merge la negocierile de la Viena riscă să "destabilizeze regiunea"

"Luând în considerare că invitaţiile la negocieri au fost semnate de reprezentanţi ai OSCE, Ucrainei şi Rusiei, considerăm că decizia Tiraspolului ar putea complica procesul de negocieri şi ar putea duce la destabilizarea situaţiei în regiune", afirmă Kievul, care subliniază necesitatea de a desfăşura negocieri doar la Viena.

Diplomaţia ucraineană a îndemnat Transnitria să evite "orice acţiuni cu caracter distructiv, care pot afecta în mod negativ procesul de negocieri".

"Ministrul de Externe" al Transnistriei, Nina Ştanski, a anunţat săptămâna trecută că delegaţia Tiraspolului nu va merge la Viena, unde pe 11 şi 12 septembrie urma să aibă loc o nouă rundă de rundă de negocieri în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului transnistrean.

Potrivit lui Ştanski, "nu există o atmosferă favorabilă pentru negocieri", în contextul în care Chişinăul a lansat mai multe dosare penale împotriva unor oficiali transnistreni, inclusiv a premierului şi a unor lideri din regiune.

Totuşi, Ştanski a menţionat că Tiraspolul propune desfăşurarea unor negocieri la Tiraspol şi la Chişinău, deoarece "sunt convinsă că acest fapt va permite tuturor participanţilor (la negocieri) să înţeleagă mai bine situaţia din regiune", a adăugat ea.

Negocierile în formatul 5+2 (între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori) privind soluţionarea conflictului transnistrean au fost întrerupte în februarie 2006. Chişinăul şi Tiraspolul au reuşit să reia dialogul după doi ani la nivel de reprezentanţi politici. Ei se reuneau lunar pentru a rezolva problemele presante ale populaţiei. În martie 2009, negocierile au fost reluate din nou după o întâlnire trilaterală între preşedinţii Rusiei, R.Moldovei şi Transnistriei. La întâlnirile de la Moscova şi Vilnius de anul trecut şi de la Dublin din acest an, părţile au convenit să reia negocierile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici