Kremlinul a negat că preşedintele Putin a vorbit la telefon cu Elton John despre drepturile gay

Kremlinul a negat cu fermitate informaţia potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin l-a contactat telefonic pe Elton John, care declarase anterior că îşi doreşte să discute cu politicianul rus despre drepturile persoanelor gay din ţara acestuia, informează bbc.com.

257 afișări
Imaginea articolului Kremlinul a negat că preşedintele Putin a vorbit la telefon cu Elton John despre drepturile gay

Kremlinul a negat că preşedintele Putin a vorbit la telefon cu Elton John despre drepturile gay (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Elton John a declarat, weekendul trecut, că îşi doreşte foarte mult să stea de vorbă cu preşedintele Putin despre punctul de vedere "ridicol" pe care politicianul rus îl are faţă de această chestiune.

Ulterior, muzicianul britanic a publicat pe contul său de pe reţeaua de socializare Instagram un mesaj în care îi mulţumea preşedintelui Putin pentru faptul că "l-a contactat" printr-o conversaţie telefonică.

Însă un purtător de cuvânt de la Kremlin a spus că nicio conversaţie între cei doi nu a avut loc şi a lăsat să se înţeleagă faptul că acea conversaţie telefonică ar fi putut să fie o farsă.

În mesajul său de pe Instagram, Elton John spunea: "Abia aştept să ne întâlnim faţă în faţă şi să discutăm despre dreptul la egalitate al comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, n.r.) din Rusia".

Biroul de presă al artistului a afirmat faptul că cei doi bărbaţi au discutat unul cu celălalt.

Însă Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că informaţiile legate de acea conversaţie "sunt neadevărate".

"Nu ştiu cine a vorbit cu Elton John, însă preşedintele Putin nu a vorbit cu el", a spus Peskov.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar preşedintele Putin nu a vorbit cu Elton John şi, cel mai important, nu am primit nicio propunere de întâlnire. Dacă preşedintele ar primi un astfel de semnal de la Elton John... preşedintele a fost întotdeauna deschis în privinţa discuţiilor despre orice... probleme legate de drepturile omului, despre orice chestiune. Este întotdeauna gata să clarifice situaţia reală", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Rusia a fost aspru criticată pe plan internaţional din cauza legilor sale împotriva homosexualităţii, inclusiv pentru o lege din 2013 ce trimite la închisoare orice persoană care furnizează informaţii despre homosexualitate unei persoane care nu a împlinit încă vârsta de 18 ani.

Un raport al organizaţiei Human Rights Watch, publicat anul trecut, a dezvăluit faptul că Rusia nu a reuşit să prevină şi să condamne actele de violenţă homofobă, care s-au multiplicat odată cu creşterea numărului de agresiuni comise asupra minorităţilor.

Sâmbătă, artistul a dezvăluit într-un interviu pentru BBC că îşi doreşte să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a discuta despre această chestiune controversată: "Mi-ar plăcea să îl întâlnesc. Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu el. Cel puţin, dacă l-aş întâlni, aş putea să îi spun: «Hai să bem o ceaşcă de ceai şi să vorbim despre asta». Poate că el ar râde în spatele meu, poate că va crede că sunt complet idiot, dar, cel puţin, aş avea conştiinţa curată şi aş spune că măcar am încercat".

Cântăreţul britanic, homosexual declarat, a încercat fără succes să obţină o întrevedere cu Putin în timp ce se afla în Rusia, în noiembrie 2014, la un an după ce sfidat protestele din această ţară şi a susţinut două concerte în 2013, într-o perioadă agitată în istoria acestui stat, după adoptarea unor legi controversate, care interzic "propaganda homosexuală" în rândul minorilor.

În timpul concertului pe care l-a susţinut în 2014 la Sankt Petersburg, artistul britanic a criticat aceste legi şi a făcut în faţa fanilor următoarea declaraţie: "Deşi sunt gay, am simţit întotdeauna că sunt bine primit aici, în Rusia. Dacă nu aş fi sincer în legătură cu ceea ce sunt, nu aş putea să compun aceste cântece. Ele nu înseamnă propagandă gay. Ele reprezintă felul în care eu exprim viaţa. Dacă începem să pedepsim oamenii pentru aşa ceva, atunci lumea îşi va pierde umanitatea".

Elton John s-a declarat bisexual în 1976, la începutul carierei sale, într-o perioadă în care astfel de recunoaşteri ale orientării sexuale erau rare. În 1984, cântăreţul s-a căsătorit cu o femeie, dar a divorţat patru ani mai târziu. Ulterior şi-a făcut publică homosexualitatea şi a devenit un apărător al drepturilor homosexualilor şi un luptător contra SIDA.

Într-o carieră de aproape cinci decenii, Elton John a reuşit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea şi a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul dintre cei mai de succes cântăreţi ai tuturor timpurilor. Elton John a fost unul dintre cele mai importante nume ale muzicii în anii '70, cu şapte albume consecutive No. 1 în Statele Unite şi şase single-uri No. 1. Succesul său a avut un impact puternic în muzica pop şi a condus la creşterea popularităţii pianului în rock'n'roll.

El continuă să fie un simbol al vieţii publice şi a fost foarte implicat în lupta anti-SIDA, după sfârşitul anilor '80. A intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 1994 şi a fost numit cavaler în 1998.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici