Laszlo Csatari, cel mai căutat presupus criminal nazist de război, a decedat

Ungurul Laszlo Csatari, cel mai căutat presupus criminal nazist de război, a decedat la vârsta de 98 de ani într-un spital, la Budapesta, a declarat avocatul său, Gabor Horvath.

482 afișări
Imaginea articolului Laszlo Csatari, cel mai căutat presupus criminal nazist de război, a decedat

Ungurul Laszlo Csatari, cel mai căutat presupus criminal nazist de război, a decedat

Decesul a avut loc sâmbătă, în urma unei pneumonii, iar Csatari, plasat sub arest la domiciliul său din Budapesta în aşteptarea procesului, a scăpat astfel justiţiei, care îl acuza de "crime împotriva umanităţii", şi anume deportarea către lagăre naziste de exterminare, în al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1944, a aproximativ 15.700 de evrei deţinuţi în ghetoul Košice, în Slovacia.

La vremea respectivă, Košice se afla sub administraţia Ungariei, aliată a Germaniei naziste.

"A murit sâmbătă dimineaţa în spitalul în care primea îngrijiri pentru probleme intestinale. A contractat o penumonie", a declarat avocatul.

Laszlo Csatari, care a împlinit 98 de ani în martie, a fost arestat la Budapesta în iulie 2012, în contextul în care era primul pe lista întocmită de Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul la Ierusalim, cu cei mai căutaţi presupuşi criminali nazişti de război din lume.

El a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa.

La peste un an de la arestare, obstacole de ordin juridic continuau să împiedice judecarea sa pe teritoriul slovac.

Condamnat la moarte, în contumacie, în 1948, la Košice, la vremea respectivă pe teritoriul Cehoslovaciei, Csatari s-a refugiat în Canada, unde îşi câştiga traiul ca vânzător de opere de artă. În 1995, după ce autorităţile canadiene i-au descoperit adevărata identitate, el a fugit în Ungaria, unde se pare că a trăit fără griji până când a fost arestat.

Tribunalul din Košice i-a comutat pedeapsa cu moartea, în aprilie 2013, în închisoare pe viaţă - pedeapsa cu moartea fiind abolită în acest stat -, deschizând astfel calea extrădării sale, reclamate de Bratislava.

Justiţia slovacă a stabilit începerea procesului pe 26 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici