Lavrov: Rusia ia în considerare măsurile necesare pentru închiderea frontierei turco-siriană

Rusia sprijină propunerea Franţei de a închide frontiera turco-siriană, ceea ce va diminua ameninţarea teroristă din Siria şi va opri fluxul de imigranţi care sosesc în Europa, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de agenţia de presă Tass.

1388 afișări
Imaginea articolului Lavrov: Rusia ia în considerare măsurile necesare pentru închiderea frontierei turco-siriană

Lavrov: Rusia ia în considerare măsurile necesare pentru închiderea frontierei turco-siriană (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine propunerea preşedintelui francez, Francois Hollande, de a acţiona în favoarea închiderii frontierei dintre Turcia şi Siria.

"La conferinţa preşedinţilor Franţei şi Statelor Unite, Francois Hollande şi Barack Obama, în Washington, am observat că liderul francez a propus luarea de măsuri în vederea închiderii graniţei turco-siriene pentru a opri fluxul de imigranţi (să pătrundă în Europa) şi finanţarea teroriştilor", a declarat, miercuri, ministrul rus de Externe la o conferinţă de presă.

"Este notabil că preşedintele Obama nu a răspuns acestei sugestii în niciun mod, dar cred că este propunerea corectă", a mai precizat Lavrov.

"Sper că preşedintele Hollande ne va informa despre această propunere mâine (joi)", a declarat ministrul rus de Externe.

"Vom fi pregătiţi să luăm în considerare măsurile necesare pentru această propunere (închiderea frontierei turco-siriene)", a subliniat Lavrov.

Hollande se va întâlni, joi, la Moscova, cu omologul său rus, Vladimir Putin, după ce marţi a efectuat o vizită la Washington, pentru a discuta cu liderul american, printre altele, pe tema securităţii internaţionale şi a intensificării luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

"Mulţi spun că prin închiderea acestei frontiere vom reduce, efectiv, ameninţarea teroristă din Siria", a insistat Lavrov.

Controalele la frontierele statelor europene au fost intensificate după atentatele teroriste din Paris din 13 noiembrie, soldate cu moartea a 130 de persoane. Atacurile au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic. În plus, cei mai mulţi imigranţi sosesc în Europa prin traversarea Mediteranei, după ce ajung iniţial în Turcia.

Disensiunile dintre Turcia şi Rusia vin pe fondul unui incident aviatic recent. Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un avion de vânătoare rus, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine, fără dovezi, că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, iar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunţase că au fost împuşcaţi mortal. Moscova a anunţat însă că unul dintre piloţi a fost salvat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici