Legea privind referendumul de independenţă din Catalonia a fost invalidată de Curtea Constituţională/ Răspunsul dar de guvernul Cataloniei

Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independenţă nu respectă Constituţia Spaniei, a anunţat marţi Curtea Constituţională, relatează site-ul cotidianului El Pais.

2205 afișări
Imaginea articolului Legea privind referendumul de independenţă din Catalonia a fost invalidată de Curtea Constituţională/ Răspunsul dar de guvernul Cataloniei

Legea privind referendumul de independenţă din Catalonia a fost invalidată de Curtea Constituţională

Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât "legea depăşeşte puterile statului în materie de consultări sau referendum şi încalcă, printre alte principii constituţionale, supremaţia Constituţiei, suveranitatea naţională şi unitatea indisolubilă a Spaniei".

În motivarea Curţii Constituţionale se mai arată că, pe durata procesului legislativ, Parlamentul a comis "încălcări foarte grave" privind drepturile minorităţilor şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor de a participa la procesul decizional prin intermediul reprezentanţilor.

Curtea Constituţională a respins ideea potrivit căreia Constituţia Spaniei include dreptul la autodeterminare cu sensul de "dreptul de a promova şi declara secesiunea unilaterală", precum şi o eventuală declaraţie de independenţă prin care noul stat ar prelua sistemul legislativ prevăzut în tratatele internaţionale semnate de Spania.

"Dreptul la autodeterminare a fost limitat prin diferite rezoluţii neechivoce ale Naţiunilor Unite, în cazuri de subjugare a popoarelor, dominaţie şi exploatare străină. Orice încercare de a rupe total sau parţial unitatea naţională şi integritatea teritorială a unei ţări este incompatibilă cu scopurile şi principiile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite", se mai arată în decizia Curţii.

Judecătorii au amintit că autorităţile Cataloniei au datoria de a împiedica orice iniţiativă care ar putea însemna ignorarea sau evitarea punerii în aplicare a acestei decizii.

La 8 septembrie, Curtea Constituţională a Spaniei a decis să suspende noua lege a referendumului, pentru a analiza dacă prevederile respectă legea fundamentală.

Totuşi, guvernul Cataloniei a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenţei, considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la intenţiile de independenţă.

Guvernul Cataloniei anunţă că răspunsul către Madrid nu se va schimba

Executivul Cataloniei nu renunţă la cauza pentru independenţă şi va oferi acelaşi răspuns către guvernul central de la Madrid, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului, Jordi Turull, după decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea legii referendumului, relatează site-ul Reuters.

"Joi, nu vom oferi ceva diferit faţă de ce am transmis luni. Nu sunt surprins de decizia Curţii. S-au mişcat rapid, nu? Ne confruntăm cu o putere executivă a statului care foloseşte ramura judiciară pentru a bloca legislativul. Organizarea unui referendum nu este o infracţiune, pentru că a fost decisă de către Congres. Dar nu vom rămâne în contemplare pentru a urmări cum sunt ocupate instituţiile catalane. Pentru guvern, obiectivul referendumului din 1 octombrie este irevocabil, iar renunţarea nu face parte din scenariile noastre", a spus Turull.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunţat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici