Libia în pragul unui nou război. Liderii din Est i-au cerut comandantului militar Khalifa Haftar să închidă principalul drum şi să oprească exporturile de petrol

Comandanţii militari din estul Libiei au declarat sâmbătă că au suspendat participarea la un consiliu militar comun sprijinit de ONU, acuzând guvernul de la Tripoli că nu a reuşit să predea puterea unui nou cabinet şi cerând închiderea drumului spre vest, relatează Reuters.

19678 afișări
Imaginea articolului Libia în pragul unui nou război. Liderii din Est i-au cerut comandantului militar Khalifa Haftar să închidă principalul drum şi să oprească exporturile de petrol

Libia în pragul unui nou război. Liderii din Est i-au cerut comandantului militar Khalifa Haftar să închidă principalul drum şi să oprească exporturile de petrol

Libia are guverne rivale începând de luna trecută, când parlamentul din est l-a desemnat pe Fathi Bashagha pentru a-l înlocui pe premierul Abdulhamid al-Dbeibah de la Tripoli, ceea ce a creat un nou impas între administraţiile din est şi vest.

Membrii din estul Libiei ai aşa-numitului consiliu militar 5+5 - înfiinţat în cadrul unui proces de pace în urmă cu doi ani şi format din comandanţi din est şi vest - i-au cerut comandantului militar Khalifa Haftar să închidă drumul care leagă estul de vestul Libiei şi să oprească exporturile de petrol.

Într-o declaraţie, aceştia i-au cerut, de asemenea, lui Haftar să oprească orice cooperare cu guvernul de la Tripoli.

Haftar exercită o influenţă majoră în estul ţării, iar forţele pe care le comandă au blocat timp de luni de zile instalaţiile petroliere ale Libiei în 2020, în timpul unei confruntări anterioare cu rivalii de la Tripoli.

Libia este măcinată de lupte interne de la revoluţia din 2011 care l-a răstunat pe dictatorul Muammar Gaddafi.

Ţara trebuia să organizeze alegeri în decembrie, ca parte a unui proces de pace susţinut de ONU, dar scrutinul a fost amânat pe fondul disputelor dintre facţiuni cu privire la reguli.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici