Liderul istoric al tătarilor din Crimeea Mustafa Djemilev a primit Premiul Solidaritatea

Liderul istoric al tătarilor din Crimeea Mustafa Djemilev a primit marţi Premiul Solidaritatea, creat de către Polonia, într-o ceremonie la Castelul Regal de la Varşovia, în prezenţa mai multor şefi de stat şi de guverne, între care şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

204 afișări
Imaginea articolului Liderul istoric al tătarilor din Crimeea Mustafa Djemilev a primit Premiul Solidaritatea

Liderul istoric al tătarilor din Crimeea Mustafa Djemilev a primit Premiul Solidaritatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă mulţumim pentru lupta frumoasă, paşnică şi înţeleaptă. Ea nu a adus încă victoria, deci, mulţumindu-vă, vă cerem să continuaţi să luptaţi!", a declarat Lech Walesa, liderul istoric al Sindicatului polonez Solidaritatea, preşedintele juriului premiului.

Djemilev, în vârstă de 70 de ani, i-a mulţumit pentru această "expresie a solidarităţii faţă de întreaga naţiune care luptă pentru drepturile sale şi pentru patrie".

"Cât timp ne va fi ocupat pământul şi naţiunea umilită - depinde de solidaritatea popoarelor din lume în lupta împotriva unui banditism internaţional", a declarat el.

Disident în perioada fostei Uniuni Sovietice, Djemilev a petrecut aproximativ zece ani în lagărele sovietice, în timp ce poporul său era deportat. În perioada sovietică el a organizat primele întoarceri ale tătarilor în Crimeea. Un susţinător al independenţei şi unităţii ucrainene, liderului i-a fost interzis recent accesul în Crimeea de către Rusia, care a anexat acest teritoriul din sudul Ucrainei.

Potrivit preşedintelui ales ucrainean, care efectuează la Varşovia prima sa vizită în străinătate, unde urmează să îl întâlnească miercuri pe Barack Obama, "lumea întreagă este acum cu noi. Agresorul este izolat".

"Tătarii din Crimeea rămân uniţi. Sunt absolut sigur că Ucraina şi Crimeea vor fi eliberate", a declarat el.

Premiul Solidaritatea, acordat pentru apărarea valorilor democratice, recompensată cu suma de un milion de euro, este alcătuit din trei tanşe, şi anume 250.000 de euro se acordă direct laureatului, 700.000 de euro vor fi utilizaţi în finanţarea unor programe de ajutorare pe care laureatul le va desemna, iar 50.000 de euro vor fi folosiţi pentru organizarea vizitei sale de studiu în Polonia.

Varşovia a creat acest premiu pentru a marca 25 de ani de la primele alegeri parţial libere organizate în Polonia la 4 iunie 1989, care au grăbit prăbuşirea comunismului în această ţară şi în regiune.

Potrivit Varşoviei, Premiul Solidaritatea va fi atribuit de-acum anual.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici