LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 355. Rusia bombardează masiv zeci de regiuni / SUA, către cetăţenii americani: părăsiţi Rusia / Franţa, către compatrioţi: plecaţi departe de Belarus

  • Forţele armate ale Ucrainei au declarat că 200 de soldaţi ruşi au fost ucişi lângă Bakhmut în ultimele 24 de ore.
  • Ucraina a impus noi sancţiuni împotriva a 200 de persoane, inclusiv un ucrainean.
  • Rusia a distrus peste 1.200 de unităţi medicale începând cu 24 februarie, a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii Viktor Liaşko duminică.
24910 afișări
Imaginea articolului LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 355. Rusia bombardează masiv zeci de regiuni / SUA, către cetăţenii americani: părăsiţi Rusia / Franţa, către compatrioţi: plecaţi departe de Belarus

LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 355. The Guardian: Iranul introduce ilegal drone de luptă cu rază lungă de acţiune în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei

UPDATE 22:00 Casa Albă: armata rusă are aceleaşi probleme ca acum un an

Armata rusă „are în continuare aceleaşi probleme ca acum un an”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, subliniind că Vladimir Putin „luptă” în Ucraina şi că „îşi schimbă generalii de parcă ar schimba şosetele”.

UPDATE 21:30 Kiev: Ruşii bombardează Herson, o femeie ucisă

Armata rusă a bombardat satul Ingulets din regiunea Herson, a declarat de administraţia regională într-un mesaj prin Telegram. Potrivit autorităţilor regionale, după cum a raportat Ukrinform, gloanţele au căzut în curtea unor case şi un fragment a lovit o femeie, care a murit pe loc. Un alt locuitor din sat a fost internat cu o rană provocată de schije pe spate.

UPDATE 21:10 Polonia, Duda şi ministrul Apărării, la antrenamentele Leopard

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, s-au întâlnit cu instructori polonezi şi străini care antrenează trupele ucrainene pe tancurile Leopard 2 de fabricaţie germană pe care unele ţări europene şi Canada le vor furniza Ucrainei. Duda şi Mariusz au urmărit antrenamentul Leopard 2 la o bază militară şi un poligon de testare din Swietoszow, în sud-vestul Poloniei. 

UPDATE 21:00 Ministrul Apărării întocmeşte o listă de subiecte prioritare

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a confirmat pe Twitter că se îndrepta către următoarea întâlnire a „Grupului de contact” pentru Ucraina, cunoscută sub numele de „Ramstein 9”, programată mâine la sediul NATO de la Bruxelles, şi a scris lista de subiecte pentru se lucrează la: „Protecţia cerului deasupra Ucrainei, întărirea „coaliţiei de tancuri”, garantarea unor stocuri suficiente de muniţie, pregătirea armatei ucrainene, stabilitatea logisticii, implementarea „Schengen militar””.

UPDATE 20:50 Ukrtelecom lansează Wi-Fi gratuit în mai multe oraşe ucrainene

Ukrtelecom, compania ucraineană de telecomunicaţii, lansează un serviciu Wi-Fi gratuit în diferite zone ale oraşelor Kiev, Dnipro, Lviv, Odesa şi Harkov, susţine Kyiv Independent. Există un total de aproximativ 700 de zone Wi-Fi gratuite activate în ţară şi pot fi localizate pe o hartă specială. În acest moment, locuitorii Ucrainei au acces gratuit la reţeaua Wi-Fi între două şi patru ore, în cazul unei pene de curent.

UPDATE 20:30 UE plănuieşte sancţiuni împotriva a încă 170 de persoane şi entităţi ruseşti

Uniunea Europeană are în vedere impunerea de sancţiuni împotriva altor 170 de personalităţi şi entităţi implicate în agresiunea rusă asupra Ucrainei de la prima aniversare a războiului, un pachet de măsuri care să impună restricţii la importurile de resurse critice pentru producţia rusă, prejudiciându-i astfel capacitatea industrială.

În urma contactelor dintre statele membre şi Comisia Europeană din ultimele zile, potrivit Europa Press, care citează surse diplomatice, pachetul prinde deja contur şi va extinde măsurile împotriva exporturilor ruseşti către UE de bunuri industriale precum asfalt şi bitum, precum şi importuri de bunuri pentru producţia industrială rusă, cum ar fi arme, camioane, vehicule agricole şi forestiere şi drone.

Cea de-a zecea rundă de sancţiuni include, de asemenea, măsuri de consolidare pentru evitarea evitării sancţiunilor, care necesită un control sporit din partea statelor membre asupra activelor confiscate, precum şi noi sancţiuni asupra sectorului bancar rus şi împotriva companiilor ruseşti de stocare a gazelor. Potrivit unei alte surse diplomatice, opţiunile includ interzicerea cetăţenilor ruşi de a lucra în companii conectate la infrastructura critică a UE.

UPDATE 20:00 Tătarii, carnea de tun a ruşilor

UPDATE 19:20 Zelenski discută cu premierul Norvegiei

„Am vorbit la telefon cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre. Am mulţumit pentru noul pachet de apărare care ne va întări pe uscat, în aer şi pe mare. De asemenea, sunt recunoscător pentru pachetul substanţial de ajutor de cinci ani care este pregătit pentru aprobare în Norvegia. Am discutat despre cooperarea noastră ulterioară. Învingători împreună!”. Preşedintele ucrainean Zelensi a scris acest lucru într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 1910 A început antrenamentul ucrainenilor pe Leopard 2 în Germania

Forţele armate germane au început astăzi pregătirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancului Leopard 2. Antrenamentul se va desfăşura în principal la şcoala Bundeswehr din Munster, Saxonia Inferioară. Cursul ar trebui să se încheie până la sfârşitul lunii martie, tot pentru a „sincroniza” mai bine livrarea panzerelor la Kiev. Acest lucru a fost declarat de o purtătoare de cuvânt a Ministerului German al Apărării, după cum a raportat DPA.

UPDATE 19:00 Kiev: Moscova nu a cucerit satul Krasna Gora, de lângă Bahmut

Ucraina contestă afirmaţia Rusiei că a capturat satul Krasna Gora, de lângă Bahmut. „Nu este adevărat”, a declarat Serhii Cherevati, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate din Kiev, pentru CNN. „Au loc bătălii, este sub controlul nostru”. Purtătorul de cuvânt a raportat că „inamicul a efectuat 85 de atacuri în sectorul Bakhmut, au avut loc 33 de ciocniri, în timp ce în zona oraşului 25 de atacuri şi 19 lupte”. Cherevati a spus că forţele ucrainene „sunt angajate într-o serie de contraatacuri pentru a reduce” focul rusesc, „avem capacitatea de a furniza arme, alimente, echipamente, medicamente şi de a evacua răniţii”. Ministerul Apărării, într-o postare pe Telegram, a asigurat că „bătălia pentru Bahmut continuă”.

UPDATE 18:10 Negocieri de pace posibile, dacă Moscova îşi retrage trupele

„Convorbiri de pace adevărate” cu privire la războiul din Ucraina vor fi posibile numai după ce Rusia îşi va retrage trupele. Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit a declarat acest lucru la o conferinţă de presă la Berlin. „În acest moment, este important să ajungem într-o situaţie în care să putem vorbi despre sfârşitul acestui conflict. Acest lucru este în întregime în mâinile conducerii ruse, care îşi pot retrage trupele, ceea ce poate duce la discuţii de pace reale şi oneste”. „Să spunem, de asemenea, că depinde de Ucraina să decidă ce este viabil şi fezabil pentru ei”, a adăugat Hebestreit.

UPDATE 18:00 Franţa, către compatrioţi: părăsiţi „imediat” Belarus

Ministerul francez de Externe şi-a invitat compatrioţii săi din Belarus să părăsească „imediat” ţara pe uscat, din cauza ostilităţilor în desfăşurare în Ucraina. „În contextul ofensivei Rusiei în Ucraina şi al închiderii spaţiului aerian din Belarus, orice călătorie în Belarus nu este strict recomandată. Francezii care se află pe teritoriul Belarusului sunt sfătuiţi să părăsească ţara fără întârziere pe drum prin Lituania, Polonia sau Letonia”, se arată într-un comunicat. Recent, SUA le-a cerut cetăţenilor săi să plece din Rusia.

UPDATE 17:30 Stoltenberg: Ofensiva rusă pare să fi început. Trebuie să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie

Ofensiva Rusiei în Ucraina a început, spune şeful NATO. Luni, în faţa jurnaliştilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizaţia nu vede "niciun fel de semn" că Vladimir Putin "se pregăteşte pentru pace".
 "Ceea ce vedem este că preşedintele Putin şi Rusia doresc în continuare să controleze Ucraina", a declarat Stoltenberg. "Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacităţi".
 
Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declaraţiile înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării care va avea loc marţi la Bruxelles.
 
Stoltenberg a declarat: "Ne vom intensifica şi ne vom menţine sprijinul pentru Ucraina. La aproape un an de la invazie, preşedintele Putin nu se pregăteşte pentru pace. El lansează noi ofensive. 
 
Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge şi pentru a obţine o pace justă şi durabilă." 
 

UPDATE 14:43 Ministerul britanic al Apărării: Rusia îşi consolidează apărarea în regiunea Zaporizhzhia

UPDATE 14:00 Politico: Este posibil ca Rusia să fi pierdut o întreagă brigadă de elită lângă Vuhledar

Forţele armate ucrainene ar fi distrus „aproape o întreagă brigadă” a infanteriei navale de elită 155 a Rusiei în luptele asupra oraşului Vuhledar din regiunea Doneţk, a relatat Politico, citându-l pe oficialul militar ucrainean Oleksii Dmytrashkivskyi. 
 
Brigada număra în total aproximativ 5.000 de soldaţi, ai căror membri au fost ucişi, răniţi sau capturaţi, declar Dmytrashkivskyi, şeful centrului de presă unit al districtului Tavriskiy al forţelor de apărare ucrainene.
 

UPDATE 13:00 Noi bombardamente în Herson. Mai mulţi oameni au murit 

UPDATE 12:00 Rusia a pierdut 138.340 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie

UPDATE 11:00 Atacurile ruseşti în şapte regiuni ucrainene, bilanţ: 4 morţi şi 3 răniţi în ultimele 24 de ore

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 138.340 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie

Statul Major General al Ucrainei a raportat pe 13 februarie că Rusia a pierdut, de asemenea, 3.283 de tancuri, 6.492 de vehicule blindate de luptă, 5.150 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.290 de sisteme de artilerie, 465 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 234 de sisteme de apărare aeriană, 296 de avioane, 286 de elicoptere, 2.007 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 Forţele ruseşti golesc rezervorul Kakhovka

„Este un ecocid", a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk. „Ocupanţii drenează rezervorul Kakhovka. Este o ameninţare pentru mediul înconjurător, pentru aprovizionarea cu apă şi pentru agricultura din oblasturile Zaporojie şi Herson”.

The Guardian: Iranul introduce ilegal drone de luptă cu rază lungă de acţiune în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei

 
În noiembrie, Iranul a introdus ilegal în Rusia cel puţin 18 drone de luptă cu rază lungă de acţiune Mohajer-6 pentru războiul împotriva Ucrainei, la scurt timp după ce o delegaţie rusă a vizitat Teheranul, a relatat The Guardian duminică, citând surse din Iran. 
 
Pentru asta, ţara a folosit compania sa aeriană de stat şi bărcile sale, potrivit surselor. 
 
Dronele de acest tip pot zbura până la 200 de kilometri şi pot transporta două rachete sub fiecare aripă, alături de 12 drone Shahed 191 şi Shahed 129, care pot transporta, de asemenea, rachete aer-sol. 
 
La începutul lunii, WSJ a relatat că Moscova şi Teheranul plănuiau să construiască o fabrică în Rusia care ar putea produce peste 6.000 de drone de luptă fabricate în Iran.
 

Statul Major General: Rusia a lansat două atacuri cu rachete şi loveşte Ucraina cu mai multe lansatoare de rachete

 
Statul Major General al Ucrainei a raportat duminică seara că armata rusă a lansat două atacuri cu rachete şi a lovit Ucraina de 23 de ori cu mai multe lansatoare de rachete.
 
De asemenea, armata rusă a desfăşurat operaţiuni ofensive în direcţiile Bakhmut, Avdiivka, Novopavlivsk, Kupiansk şi Lyman, a precizat Statul Major General. 
 
Trupele ruseşti au bombardat cu mortiere şi artilerie 17 aşezări în apropiere de Kupiansk şi Lyman şi 13 aşezări în apropiere de Bakhmut, potrivit Statului Major General. 
 
Potrivit raportului, armata rusă continuă să îşi mărească efectivele în direcţiile Lyman şi Bakhmut din regiunea Doneţk şi „foloseşte în mod activ aviaţia” pentru a trage asupra poziţiilor trupelor ucrainene.
 

Arme şi vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în  Ucraina sub licenţă

 
Arme şi vehicule militare britanice ar putea fi fabricate în Ucraina sub licenţă, reducând astfel dependenţa ţării de livrările de arme de la aliaţii occidentali, a relatat duminică ziarul Telegraph. 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici