Lupta pentru putere în Coreea de Nord. De ce ar putea unchiul „rătăcitor” al lui Kim Jong-un să fie o alegere mai potrivită

  • În ciuda nenumăratelor speculaţii care susţin că sora şi cel mai apropiat confident al lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, ar putea prelua conducerea Coreei de Nord, a apărut o nouă posibilitate
  • Unchiul dictatorului, Kim Pyong-il, ar putea fi şi el pe lista posibilităţilor, susţine un raport, potrivit New.com.au
  • Totuşi, alţi analişti cred că Kim Pyong-il nu are nicio şansă reală
7294 afișări
Imaginea articolului Lupta pentru putere în Coreea de Nord. De ce ar putea unchiul „rătăcitor” al lui Kim Jong-un să fie o alegere mai potrivită

Sursa foto: Profimedia

Kim Pyong-il, în vârstă de 65 de ani, este ultimul supravieţuitor cunoscut al fondatorului nord-coreean Kim Il-sung, a cărei comemorare a avut loc pe 15 aprilie. De la festivităţi a lipsit Kim Jong-un, ceea ce a dus la o explozie de zvonuri privind starea sa de sănătate. 

În 1994, Kim Jong-il a preluat necinstit conducerea statului, în detrimentul lui Kim Pyong-il, rămânând în fruntea Coreei de Nord până în 2011.

Kim Pyong-il cel „rătăcitor” a fost timp de 40 de ani diplomat în Ungaria, Bulgaria, Finlanda, Polonia şi Republica Cehă înainte să se întoarcă în Coreea de Nord în 2019. 

Unii analişti consideră acum că acesta ar putea trece peste sora lui Kim Jong-un şi să preia conducerea Coreei de Nord, în special datorită faptului că este bărbat şi că societatea nord-coreeană este dominată de sexul masculin. 

Thae Yong-ho, ambasador al Coreei de Nord în Marea Britanie înainte să dezerteze în 2016, a declarat pentru Bloomberg că liderii de la Pyongyang s-ar putea împotrivi venirii la putere a lui Kim Yo-jong, sora mai mică a dictatorului Kim Jong-un.

„Problema este că o Coree de Nord condusă de Kim Yo-jong este puţin probabilă”, a spus fostul ambasador, adăugând că o conducere colectivă cu ea în frunte ar putea fi un dezastru. 

„Pentru a preveni asta, unii dintre cei aflaţi la putere ar putea încerca să-l aducă înapoi pe Kim Pyong-il, aflat acum sub arest la domiciliu”, a mai spus dezertorul. 

Totuşi, alţii cred că Kim Pyong-il nu are nicio şansă reală. 

Kim Byeong-ki, membru al comitetului de informaţii din Parlamentul sud-coreean, a declarat duminică că nu există indicaţii că Kim Pyong-il ar putea fi succesorul. „Mă umflă răsul când aud astfel de teorii”, a spus acesta. 

Atunci când Kim Jong-un a preluat puterea în 2011 a pornit o „purificare”, astfel executându-l pe unchiul său Jang Song-thaek. De asemenea, Kim Jong-un ar fi ordonat asasinarea fratelui său vitreg Kim Jong-nam, exilat în Malaezia.

Faptul că Kim Pyong-il a rămas nevătămat ar putea sugera că actualul lider nord-coreean nu l-a considerat niciodată un adversar adevărat, potrivit Bloomberg.

Acesta este considerat un posibil succesor doar de cei care o resping pe Kim Yo-jong din cauza vârstei şi a faptului că e femeie, spune Rachel Minyoung Lee, fost analist privind Coreea de Nord al Guvernului SUA.

„Este puţin probabil ca Kim Pyong-il să aibă conexiunile sau susţinerea necesară pentru a deveni liderul Coreei de Nord. Kim Yo-jong are un statut special, iar, în cazul de faţă, cred că legătura ei cu familia Kim e mai importantă ca genul ei”, a declarat fostul analist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici