Macron a discutat "de urgenţă" cu Zelenski, în contextul riscurilor nucleare de la Centrala Zaporojie

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat luni după-amiază că a avut o discuţie telefonică "de urgenţă" cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, în contextul riscurilor asupra Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

757 afișări
Imaginea articolului Macron a discutat "de urgenţă" cu Zelenski, în contextul riscurilor nucleare de la Centrala Zaporojie

"A fost un apel telefonic de urgenţă, într-un context care continuă să fie foarte dificil, cu bombardamente suferite de Ucraina, cu ameninţări asupra Centralei nucleare Zaporojie", a declarat Emmanuel Macron, potrivit postului BFMTV, la Conferinţa donatorilor pentru Republica Moldova, aflată în curs la Paris.

"Cu fiecare victorie militară a Ucrainei, precum recucerirea regiunii Harkiv şi a oraşului Herson, Rusia reacţionează prin noi bombardamente asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Conferinţele din 12 şi 13 decembrie vor avea rolul ajutării poporului ucrainean", a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut luni statelor membre NATO să protejeze centralele nucleare ucrainene de presupuse acte de sabotaj, în timp ce Rusia a avertizat asupra riscurilor producerii unui "accident nuclear" la complexul atomo-electric Zaporojie. "Toate ţările noastre au interesul de a nu exista incidente periculoase la instalaţiile nucleare. Avem nevoie de garanţii privind apărarea de acte de sabotaj ruse la instalaţiile nucleare", a declarat Volodimir Zelenski, în discursul rostit prin videoconferinţă la Adunarea Parlamentară a NATO, desfăşurată la Madrid.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri asupra Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul forţelor militare ruse. Sâmbătă, au fost raportate 12 explozii în zona acestui complex nuclear. Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) evaluează situaţia.

La rândul său, Aleksei Lihacev, directorul Agenţiei nucleare ruse (Rosatom), a avertizat luni că există "risc de accident nuclear" la Centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse. "Informăm comunitatea internaţională că Centrala nucleară Zaporojie se confruntă cu riscul unui accident nuclear şi este evident că autorităţile de la Kiev consideră că un mic accident nuclear este acceptabil", a afirmat Aleksei Lihacev, citat de agenţia de presă Tass şi de postul de televiziune CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici