Macron l-a primit la Palatul Elysee pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Cei doi au discutat despre petrol, acordul nuclear cu Iranul şi drepturile omului

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit joi pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, ca parte a eforturilor sporite ale Occidentului de a curta principalul stat producător de petrol, în contextul războiului din Ucraina şi al discuţiilor pentru relansarea unui acord nuclear cu Iranul.

1423 afișări
Imaginea articolului Macron l-a primit la Palatul Elysee pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Cei doi au discutat despre petrol, acordul nuclear cu Iranul şi drepturile omului

Sursa foto: Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia

Figuri ale opoziţiei franceze şi grupuri pentru drepturile omului au criticat decizia lui Macron de a invita la cină la Palatul Elysee un om despre care liderii occidentali cred că a ordonat uciderea în 2018 a proeminentului jurnalist saudit Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

"Reabilitarea prinţului ucigaş va fi justificată în Franţa, ca şi în Statele Unite, prin argumente de realpolitik. Dar, de fapt, predomină târguiala, să recunoaştem", a declarat pe Twitter secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înainte de vizita prinţului Mohammed.

Macron, care în decembrie anul trecut a devenit primul lider occidental care a vizitat Arabia Saudită de la cazul Khashoggi, a respins criticile la adresa eforturilor sale de a-l implica pe prinţul moştenitor spunând că regatul este prea important pentru a fi ignorat.

Înainte de o cină de lucru cu bin Salman joi seara, Macron l-a întâmpinat pe liderul saudit cu o lungă strângere de mână în faţa scărilor cu covor roşu de la Elysee.

Vizita la Paris a conducătorului de facto al Arabiei Saudite vine la două săptămâni după ce acesta a purtat discuţii în Arabia Saudită cu preşedintele american Joe Biden. Occidentul doreşte să reseteze relaţiile cu gigantul petrolier din Golf, în timp ce încearcă să contracareze influenţa regională în creştere a Iranului, Rusiei şi Chinei.

Franţa şi alte ţări europene caută să îşi diversifice sursele de energie după invazia Rusiei în Ucraina, în urma căreia Moscova a întrerupt livrările de gaze către Europa. Macron vrea ca Riadul, cel mai mare exportator de petrol din lume, să crească producţia.

Un oficial al preşedinţiei franceze a declarat reporterilor că Macron va aduce în discuţie chestiuni legate de drepturile omului, inclusiv cazuri individuale, şi va discuta despre producţia de petrol şi despre acordul nuclear cu Iranul. 

Franţa este unul dintre principalii furnizori de arme ai Riadului, dar s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a-şi revizui vânzările din cauza crizei umanitare, cea mai gravă din lume, din Yemen, unde o coaliţie condusă de Arabia Saudită luptă din 2015 împotriva rebelilor houthi aliniaţi cu Iranul.

Uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul a stârnit o furie internaţională. Serviciile de informaţii americane au ajuns la concluzia că prinţul moştenitor a aprobat în mod direct uciderea editorialistului de la Washington Post. Prinţul moştenitor a negat orice rol în această crimă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici