Maia Sandu propune măsuri pentru combaterea crizei economice din Republica Moldova

Maia Sandu, propusă de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, propune o serie de măsuri pentru combaterea crizei economico-financiare şi cere un "partener de încredere" la conducerea Băncii centrale.

1234 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu propune măsuri pentru combaterea crizei economice din Republica Moldova

Maia Sandu propune măsuri pentru combaterea crizei economice din Republica Moldova (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Maia Sandu a dorit să atenueze speculaţiile conform cărora ar fi condiţionat preluarea funcţiei de prim-ministru de înlocuirea conducerii Băncii Naţionale şi a Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

"Pentru că există diverse interpretări ale «condiţiilor mele» pentru a accepta nominalizarea la funcţia de prim-ministru, vreau să fac următoarele precizări: 1) nu am cerut să formez eu Cabinetul de miniştri. Realizez că este dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred, totuşi, ca trebuie să pot să am un cuvînt de spus asupra componenţei. 2) Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică şi financiară a statului şi să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obţinerea unui program cu Fondul Monetar Internaţional atât timp cât Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Naţională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii centrale face tot posibilul pentru a asigura integritatea şi stabilitatea sistemului bancar", a declarat Maia Sandu pe Facebook.

În al treilea rând, "în primele zile ale activităţii, noul Guvern va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include şi reducerea semnificativă a cheltuielilor publice. Este evident că, cel puţin pe termen scurt, aceste măsuri nu vor contribui la creşterea standardelor de viaţă ale populaţiei. Pentru ca să avem obraz să cerem populaţiei ca să ne sprijine să putem depăşi această situaţie, care este o consecinţă directă a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel puţin, să transmitem un semnal clar că instituţiile statului, în sarcina cărora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalităţi, sunt sancţionate", a adăugat Maia Sandu.

"De asemenea, am solicitat ca, înainte să iniţiez orice discuţie cu deputaţii, să am o întâlnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a mă asigura că avem aceeaşi înţelegere şi acelaşi nivel de angajament cu privire la acţiunile pe care trebuie să le întreprindem în vederea deblocării finanţării externe, dar şi pentru a exprima solicitările la care m-am referit mai sus", a subliniat premierul desemnat al Republicii Moldova.

Maia Sandu a fost propusă de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.

Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal din Republica Moldova au semnat joi acordul pentru formarea unei noi coaliţii - Alianţa pentru Integrare Europeană 3.

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat) au anunţat marţi seara că au parafat acordul de formare a unei noi coaliţii de guvernare, urmând ca PLDM să desemneze premierul, iar PDM preşedintele Parlamentului.

Actualul Guvern moldovean, susţinut în Parlament de comunişti, este condus, interimar, de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia pe 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici