Mandatul lui Rasmussen la conducerea NATO, prelungit cu două luni

Cele 28 de state membre NATO au decis miercuri să prelungească cu două luni mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, pentru a-i permite să participe la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice, programat pentru perioada 4-5 septembrie 2014.

70 afișări
Imaginea articolului Mandatul lui Rasmussen la conducerea NATO, prelungit cu două luni

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mandatul lui Rasmussen, care urma să se încheie pe 31 iulie 2013, a fost prelungit deja cu un an, până la 31 iulie 2014.

Ambasadorii permanenţi ai ţărilor aliate au decis, din nou, într-o reuniune miercuri la Bruxelles, să-i "extindă mandatul pentru a-i permite să pregăteacă şi să prezideze summitul NATO care va avea loc în Ţara Galilor pe 4 şi 5 septembrie 2014", a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

"Domnul Rasmussen mulţumeşte statelor membre şi acceptă propuenrea de prelungire a mandatului până la 30 septembrie" anul viitor, se arată în comunicat.

Summitul se va desfăşura, bine protejat, în luxosul complex hotelier The Celtic Manor, proprietatea unui miliardar britanic, în apropiere de Newport, în sudul Ţării Galilor. Ultimul summit NATO a fost găzduit de către preşedintele american Barack Obama la Chicago, în 2012.

Al 12-lea secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, un fost premier al Danemarcei, Rasmussen, în vârstă de 60 de ani, a fost numit în funcţie în 2009, cu un mandat de patru ani. Statutul Alianţei Nord-Atlantice autorizează deţinerea unui singur mandat, dar permite prelungirea acestuia.

Summitul din 2014 urmează să fie consacrat în bună parte Afganistanului, unde NATO urmează să îşi încheie misiunea de luptă, cea mai lungă de la crearea organizaţiei şi până în prezent, la sfârşitul anului viitor.

State membre NATO intenţionează să rămână în Afganistan după încheierea misiunii actuale, dar acordul care stabileşte cadrul unei prezenţe militare ocidentale în ţară, negociat cu greu de Washington şi Kabul, nu a fost semnat încă de către preşedintele afgan Hamid Karzai, care apreciază că această sarcină îi va reveni celui care îi va lua locul, după alegerile prezidenţiale programate în aprilie 2014.

Numele succesorului lui Rasmussen nu este cunoscut încă. Până în prezent şi-a anunţat candidatura Franco Frattini, un fost comisar european şi ministru italian de Externe. Numele ministrului belgian al Apărării Pieter de Crem şi al şefului diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski au fost citate, de asemenea, pentru acest post, care îi revine în mod tradiţional unui european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici