Mexican executat în Texas, în pofida unor proteste diplomatice

Mexicanul Edgar Tamayo Arias a fost executat miercuri seara în Texas, în pofida a numeroase proteste diplomatice şi politice, au anunţat autorităţile penitenciare.

357 afișări
Imaginea articolului Mexican executat în Texas, în pofida unor proteste diplomatice

Edgar Tamayo Arias (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decesul lui Arias, la vârsta de 46 de ani, în urma administrării unei injecţii letale, a fost constatat la ora locală 21.32 (joi, 5.32, ora României), în camera morţii, la Închisoarea Huntsville, în Texas, a declarat pentru AFP Jason Clark, un purtător de cuvânt al autorităţilor penitenciare.

Condamnat pentru uciderea unui poliţist în 1994, la Houston, Edgar Tamayo Arias a fost privat de drepturi consulare, o încălcare a Convenţiei de la Viena.

Această Convenţie din 1963, ratificată de către 175 de ţări, inclusiv Statele Unite, stipulează că orice cetăţean străin este necesar să poată să-i informeze şi să primească asistenţa reprezentanţilor săi consulari, după ce a fost informat, în prealabil, că are aceste drepturi.

Este al treilea mexican executat în Texas, cu încălcarea dreptului internaţional, iar execuţia unui al patrulea mexican este programată în aprilie.

Guvernul federal american, care se opunea în mod categoric acestei execuţii, a exercitat până în ultimul moment presiuni asupra statului Texas, în timp ce Guvernul mexican, care a abolit pedeapsa cu moartea, a protestat ferm faţă de această perspectivă.

Edgar Tamayo Arias vorbea foarte puţin engleză atunci când a fost arestat şi suferea de un retard mintal, potrivit avocaţilor săi. "Dacă ar fi primit asistenţa consulatului mexican în cursul procesului, Tamayo nu ar fi fost condamnat la moarte", au pledat avocaţii.

"Acest caz nu este singurul caz al unui mexican aflat pe culoarul morţii. Execuţia lui Tamayo încalcă angajamentele Statelor Unite, ameninţă interesele lor în domeniul politicii externe şi pune în pericol securitatea americanilor în străinătate", au mai spus avocaţii, citaţi într-un comunicat.

Mexicanul a fost executat după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a respins ultimele căi de recurs.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici