Mike Pompeo consideră apropierea Arabiei Saudite de China rezultat al politicii ineficiente a SUA

Vizita efectuată în Arabia Saudită de preşedintele Chinei, Xi Jinping, este rezultatul politicii ineficiente a Administraţiei de la Washington, afirmă fostul secretar de Stat american Mike Pompeo, conform site-ului Axios.com.

584 afișări
Imaginea articolului Mike Pompeo consideră apropierea Arabiei Saudite de China rezultat al politicii ineficiente a SUA

Sursa foto: Profimedia

În cursul vizitei lui Xi Jinping la Riyad, China şi Arabia Saudită au emis un comunicat prin care au anunţat alinierea poziţiilor într-o serie de problemle globale, inclusiv în privinţa conflictului din Ucraina, a programului nuclear iranian şi a războiului din Yemen. Riyadul şi Beijingul au exprimat "determinarea de a dezvolta cooperarea şi coordonarea în domeniul apărării".

Fostul secretar de Stat american Mike Pompeo a criticat politicile Administraţiei de la Washington. "Atunci când nu eşti partener cu prietenii şi aliaţii, ci îi ofensezi, atunci când pur şi simplu nu faci nimic pentru respingerea unor adversari precum Xi Jinping, vei observa exact acest comportament riscant", a declarat Mike Pompeo.

Fostul secretar de Stat declară că Administraţia Donald Trump a considerat Partidul Comunist Chinez drept "cea mai mare ameninţare singulară" la adresa Statelor Unite, în timp ce Administraţia Joseph Biden a adoptat "o atitudine blândă" faţă de China. Pompeo a notat că preşedintele Biden s-a angajat să considere Arabia Saudită un "stat paria" din cauza abuzurilor în materie de drepturile omului, mai ales după cazul asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

"Atunci când faci astfel de lucruri, afectezi întregul popor american. Iar ceea ce am văzut săptămâna aceasta în regatul saudit este un rezultat direct al unei politici americane greşite", a subliniat Mike Pompeo.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Washington, a afirmat miercuri că, "în mod categoric, nu este o surpriză că preşedintele Xi Jinping efectuează vizite în lume", subliniind însă că politica SUA în Orientul Mijlociu nu se va modifica. "Suntem atenţi la acţiunile Chinei de intensificare a influenţei în lume", a subliniat Kirby.

China are o serie de dispute politice şi comerciale cu Statele Unite. De asemenea, în ultimele luni au apărut dispute intense între Washington şi Riyad, pe fondul deciziei grupului OPEC+ de reducere a volumului producţiei de petrol. Arabia Saudită este aliat de multe decenii cu Statele Unite, dar în ultimii ani a exprimat nemulţumiri privind ceea ce consideră a fi reducerea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu, mai ales pe fondul ameninţărilor generate de Iran şi de grupurile militante proiraniene din Yemen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici