Ministru francez, despre controalele din gări: "Prefer să discriminăm, decât să asistăm ca nişte spectatori"

În gări şi trenuri, în faţa prea multor călători pentru a fi controlaţi, "eu prefer ca mai degrabă să discriminăm, efectiv, pentru a fi eficienţi, decât să asistăm ca nişte spectatori", a declarat secretarul de stat de la Ministerul francez al Transporturilor Alain Vidalies, relatează AFP online.

177 afișări
Imaginea articolului Ministru francez, despre controalele din gări: "Prefer să discriminăm, decât să asistăm ca nişte spectatori"

Ministru francez, despre controalele din gări: "Prefer să discriminăm, decât să asistăm ca nişte spectatori" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"De fiecare când se vorbeşte despre percheziţii corporale aleatorii, iar cineva spune «acest lucru riscă să fie discriminatoriu», eu prefer să discriminăm, efectiv, pentru a fi eficienţi, decât să asistăm ca nişte spectatori", a răspuns Alain Vidalies luni, unei întrebări adresate pe postul Europe1.

"Atunci când vorbim despre controlul bagajelor, se spune «acest lucru riscă să fie discriminatoriu», atunci când vorbim despre apeluri telefonice care sunt rezultatul vigilenţei cetăţeneşti se spune «se va întrece limita», este adevărat. Dar tocmai de aceea sunt necesari profesionişti, este treaba militarilor, este treaba poliţiştilor, este treaba celor care vor primi apeluri la numărul 3117", numărul de semnalare a unor situaţii "anormale" care va fi introdus de la 1 septembrie, a continuat el.

Premierul Valls a anunţat sâmbătă, în urma atentatului dejucat vineri într-un tren Thalys, crearea unui număr naţional de semnalare a unor situaţii "anormale" în gări şi trenuri şi o campanie de promovare a numărului şi unor "mesaje care îndeamnă la vigilenţă" în gări.

"Vom continua să consolidăm măsurile de securitate. Asta înseamnă să fim foare prezenţi, cu mijloace umane, militare, de poliţie, mai ales în ceea ce numim controlul aleatoriu al bagajelor, care este necesar să fie consolidat", a anunţat Vidalies.

Subliniind faptul că trenurile transportă de 20 de ori mai mulţi călători decât avioanele, Vidalies a respins recurgerea sistematică la porţile de control.

"Acest lucru se poate face în mod precis, punctual, eventual pe anumite trenuri - ceea ce fac, de exemplu, spaniolii. Dar nu există nicio ţară în Europa care să fi transpus sistemul (de securitate) din sectorul aerian în cel feroviar", a subliniat el.

Secretarul de stat de la ministerul francez al Transporturilor a subiniat, de asemenea, că "asta înseamnă că pot veni membri speciali ai personalului, care să vă spună «domnule, deschideţi geanta», iar dacă au vreun dubiu (să spună) «nu puteţi urca în tren»".

"Aceste măsuri sunt cele mai eficiente în prezent", a insistat Vidalies, precizând că aceste măsuri "există deja, le vom consolida împreună cu SNCF (Societatea Naţională Franceză de Căi Ferate)".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici