Ministrul de Externe rus: Planul sistemului antirachetă din Europa riscă să afecteze dialogul euroatlantic

Proiectul american de instalare a unor elemente antirachetă în Europa riscă să tensioneze dialogul în regiunea euro-atlantică, a avertizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un discurs rostit în faţa studenţilor la Chişinău.

229 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe rus: Planul sistemului antirachetă din Europa riscă să afecteze dialogul euroatlantic

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă este să menţionăm probleme care pot învenina şi mai mult atmosfera de dialog în spaţiul euro-atlantic, putem vorbi în acest context de proiecte unilaterale care prevăd instalarea, sub egida NATO, a elementelor scutului american antirachetă în Europa", a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.

"Acest proiect este realizat fără să se ţină cont de preocupările Rusiei", a subliniat Lavrov.

De altfel, Lavrov a apreciat că NATO trebuie să treacă testul conformităţii cu dreptul internaţional, în cadrul unei cooperări multilaterale bazate pe egalitate şi în interesul unei arhitecturi globale echilibrate.

"Pentru moment, se pare că, din nefericire, partenerii noştri din cadrul NATO nu şi-au luat toate examenele. Exemplul cel mai recent este cel al Libiei", a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a subliniat că, angajându-se să aplice mandatul Consiliului de Securitate ONU vizând protejarea civililor libieni, NATO a intervenit într-un conflict, susţinând una dintre părţi. "Partenerii noştri din cadrul NATO au încălcat masiv embargoul privind livrările de arme, schimbând regimul din Libia, situaţie care a condus la înmulţirea victimelor civile", a subliniat Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici