Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a vizitat Ucraina. A promis noi ajutoare pentru luptătorii ucraineni

  • Ministrul de Externe al Germaniei a vizitat oraşul Harkov din estul Ucrainei, promiţând mai multe arme şi ajutoare financiare.
  • The Guardian scrie că vizita ei ar da indicii că Berlinul ar putea livra tancuri Leopard 2 pentru a ajuta Ucraina să iasă din impasul războiului ce durează de 11 luni.
  • Dar ministrul de Externe nu a comentat nimic despre livrarea tancurilor germane către Ucraina.
504 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a vizitat Ucraina. A promis noi ajutoare pentru luptătorii ucraineni

Flickr, Bundeswehr-Fotos

Vizita surpriză a Annalenei Baerbock şi întâlnirea cu omologul ei ucrainean, Dmytro Kuleba, le-a dat o veste bună ucrainenilor.

Germania va livra mai multe arme, de asemenea, promite mai multe ajutoare financiare pentru ca Ucraina să treacă cu bine peste această iarnă de groază. 

Ajuns la Harkov, grav avariat de  atacuri ruseşti cu rachete, Baerbock a transmis că ucrainenii „ar trebui să ştie că pot conta pe solidaritatea şi sprijinul Germaniei”, iar „aceasta include livrări suplimentare de arme”.

Ministrul nu a făcut nicio referire directă la furnizarea de tancuri Leopard 2, foarte căutate de Ucraina, dar tonul discuţiilor ei cu Kuleba părea să fi fost pozitiv, iar ambele părţi au făcut aluzie la un viitor mai promiţător pentru ucraineni. 

„Harkov este acum un simbol al contraofensivelor ucrainene de succes, care demonstrează că Ucraina va câştiga cu sprijin suficient al partenerilor”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei.

Baerbock a promis, de asemenea, mai mult ajutor, subliniind că Germania a furnizat generatoare, transformatoare electrice şi combustibil pentru a ajuta Ucraina pe durata  iernii. 

Guvernul de la Berlin face şi „oferte concrete” pentru a ajuta Ucraina să facă paşii importanţi către aderarea la Uniunea Europeană. 

Germania a promis săptămâna trecută că va trimite 40 de vehicule de luptă a infanteriei Marder pe şenile (IFV) în Ucraina, în paralel cu SUA care furnizează 50 de vehicule similare de marcă Bradley. 

Luni, Marea Britanie a indicat că are în vedere să furnizeze Ucrainei un număr mic de tancuri Challenger 2.

Ucraina este deosebit de dornică să achiziţioneze tancuri Leopard 2, deoarece există peste 2.000 în Europa , în serviciul a 13 ţări. Dar Germania a fost îngrijorată de pericolele escaladării conflictului.

Un moment cheie este de aşteptat să vină săptămâna viitoare când miniştrii Apărării din occident se vor întâlni pe 20 ianuarie pentru următoarea reuniune pentru a discuta viitorul ajutor militar acordat Ucrainei. Rapoartele sugerează că SUA ar putea livra vehicule blindate de luptă Stryker, transmite The Guardian

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici