NATO anunţă începutul probabil al unei retrageri a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. Armata rusă anunţă retragerea a mii de militari şi a sute de blindate

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat joi că mişcări de trupe ruse "ar putea să sugereze" o retragere parţială de la frontiera cu Ucraina. Armata rusă a anunţat retragerea a mii de militari şi a sute de blindate de la frontiera de vest.

761 afișări
Imaginea articolului NATO anunţă începutul probabil al unei retrageri a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. Armata rusă anunţă retragerea a mii de militari şi a sute de blindate

NATO anunţă începutul probabil al unei retrageri a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina

"Miercuri seara, târziu, am observat o activitate limitată a trupelor ruse în apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce ar putea sugera că o parte a acestor forţe se pregătesc de o retragere. Este prea devreme să spunem ce înseamnă acest lucru, dar sper că este vorba despre începutul unei retrageri complete şi reale", a declarat Rasmussen, citat de AFP.

"În momentul de faţă, majoritatea trupelor ruse mobilizate rămân la frontierele Ucrainei; observăm că exerciţiile militare continuă în aceste zone. Dacă vom vedea o retragere semnificativă, completă şi verificabilă, voi fi primul care voi saluta acest pas", a subliniat secretarul general al NATO.

"Retragerea trupelor ar fi primul pas al Rusiei în direcţia cea bună, cea a respectării angajamentelor internaţionale, mai ales în contextul în care Ucraina pregăteşte un important scrutin prezidenţial", a insistat Rasmussen.

Armata rusă anunţă retragerea a mii de militari şi a sute de blindate de la frontierele Ucrainei

Armata rusă a retras de la frontierele Ucrainei patru garnituri feroviare cu blindate, armament şi mii de militari, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

"Transportul echipamentelor militare se face cu trenuri, iar cel al efectivelor umane cu avioane de tip Il-76", precizează instituţia.

"Pe 21 mai au fost efectuate patru transporturi feroviare şi 15 zboruri cu avioane Il-76 din regiunile Rostov, Belgorod şi Briansk", situate la frontiera cu Ucraina, adaugă Ministerul.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat luni revenirea în bazele permanente a militarilor mobilizaţi, oficial pentru exerciţii, în apropiere de frontiera ucraineană. Conform serviciilor secrete occidentale, 40.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la frontiera cu Ucraina. Săptămâna trecută, Putin afirma să trupele deja fuseseră retrase, dar NATO şi Statele Unite nu au confirmat informaţia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici