NATO nu va participa la o operaţiune militară în Siria

Presupusa folosire a armelor chimice de către regimul sirian cere un răspuns din partea comunităţii internaţionale, dar o intervenţie directă a NATO este exclusă, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, pentru presa daneză.

681 afișări
Imaginea articolului NATO nu va participa la o operaţiune militară în Siria

NATO nu va participa la o operaţiune militară în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu nu văd care ar fi rolul NATO într-o reacţie internaţională împotriva regimului" sirian, a declarat Rasmussen pentru presa daneză, informează ediţia electronică a cotidianului Politiken.

El a repetat că presupusa folosire a armelor chimice reprezintă "un act terifiant şi oribil. Atacurile chimice constituie o încălcare flagrantă a normelor internaţionale, o crimă care nu poate fi ignorată".

Acest lucru "cere un răspuns internaţional, pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple", a adăugat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a insistat anterior asupra necesităţii de a găsi o soluţie politică pentru conflictul sirian.

Experţi ONU au vizitat locurile producerii atacului de la 21 august, în apropiere de Damasc.

Potrivit opoziţiei siriene, peste 1.300 de persoane au murit la Mouadamiyat Al-Sham şi în Ghouta de Est, două zone controlate de rebeli situate la vest şi la est de capitala Siriei.

Aproximativ 355 de pacienţi "care prezintă simptome neurotoxice" au murit în Siria, potrivit Médecins sans frontières.

Rasmussen s-a arătat convins că responsabilitatea aparţine regimului sirian.

"Nu am nicio îndoială că regimul a procedat la un atac chimic", a spus el.

"Puţine lucruri sugerează că opoziţia este în măsură să efectueze un asemenea atac", a conchis Rasmussen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici