Nava nord-coreeană reţinută în Panama: Experţi ONU vor inspecta cargoul

Experţi ONU urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită în Panama, cu scopul de a inspecta nava nord-coreeană reţinută, în care au fost descoperite, între altele, rachete cubaneze, a anunţat miercuri ambasadoarea Luxemburgului la ONU Sylvie Lucas.

365 afișări
Imaginea articolului Nava nord-coreeană reţinută în Panama: Experţi ONU vor inspecta cargoul

Nava nord-coreeană reţinută în Panama: Experţi ONU vor inspecta cargoul (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Echipa (de experţi) va merge săptămâna viitoare în Panama, în perioada 13-15 august, pentru a ajuta ancheta", a declarat pentru presă Lucas, preşedinta Comitetului ONU pentru Sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

Experţii vor prezenta ulterior un raport Comitetului, aflat în subordinea Consiliului de Securitate, iar acesta va decide dacă este vorba despre o încălcare a regimului sancţiunilor căruia îi este supus Phenianul.

Lucas a refuzat să speculeze asupra unor eventuale concluzii ale Comitetului. "Nu avem încă un raport şi nici concluzii care să spună dacă este vorba despre o încălcare sau nu (...), să nu punem carul înaintea boilor", a declarat ea la finalul consultărilor în Consiliu cu privire la acest dosar.

Statele Unite şi alte ţări au afirmat că descoperirea acestor arme cubaneze nedeclarate la bordul navei nord-coreene constituie o încălcare a sancţiunilor adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord pentru programul său de înarmare nucleară.

Coreea de Nord şi Cuba au afirmat că este vorba despre o încărcătură de rachete "depăşite moral" aparţinând Cubei, care urmau să fie reparate în Coreea de Nord şi trimise înapoi pe insulă.

Cargoul Chong Chon Gang, provenind din Cuba, a fost controlat pe 10 iulie în timp ce se pregătea să intre în Canalul Panama, autorităţile suspectând că la bord s-ar fi aflat droguri, într-o încărcătură de aproximativ 220.000 de chintale de zahăr.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici