Nava "Vladivostok" comandată de Rusia Franţei a plecat zece zile pe mare cu marinari ruşi la bord

Nava "Vladivostok", prima dintre cele două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral comandate de către Rusia Franţei, a cărei livrare este suspendată în contextul crizei ucrainene, a ieşit pe mare, de la Saint-Nazaire (vest), potrivit unui jurnalist AFP.

549 afișări
Imaginea articolului Nava "Vladivostok" comandată de Rusia Franţei a plecat zece zile pe mare cu marinari ruşi la bord

Nava "Vladivostok" comandată de Rusia Franţei a plecat zece zile pe mare cu marinari ruşi la bord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nava de război a plecat de la chei pentru a efectua teste pe mare, având pentru prima dată la bord o parte a celor aproximativ 400 de marinari, care se află la formare la Saint-Nazaire de la începutul lui iulie, în cadrul contractului semnat de DCNS cu Rusia pentru această comandă.

Nava militară a ieşit pe mare din ecluza Joubert, de unde a fost tractată de două remorchere.

Marinarii ruşi, aproximativ 200 prezenţi la bord, s-au îmbarcat încă de vineri seara în vederea acestei ieşiri pe mare de aproximativ zece zile, în care vor fi efectuate exerciţii practice.

Prevăzută iniţial miercuri şi amânată câteva zile, plecarea pe mare a navei Vladivostok a fost urmărită, din portul Saint-Nazaire, de câteva zeci de persoane, în prezenţa lui Bernard Grua, liderul grupului "No Mistrals for Putin", care se opune livrării navei.

Franţa a condiţionat în urmă cu zece zile livrarea către Rusia a portelicopterului Vladivostok de o implementare a armistiţiului în estul Ucrainei şi de o "soluţionare politică" a crizei. Preşedintele François Hollande a amânat până "la sfârşitul lui octombrie" luarea unei decizii cu privire la livrare, un termen reiterat marţi de către ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

Primul BPC, a cărui construire este finalizată, urmează să fie livrat la începutul lui noiembrie, în timp ce lucrăriile de construire a celui de-al doilea, "Sevastopol", continuă la Şantierele STX de la Saint-Nazaire.

Vânzarea către Rusia a două portelicoptere de tip Mistral, încheiată în 2011, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la suma de 1,2 miliarde de euro. Aceste bastimente sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere, tancuri sau găzdui la bord un stat major.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici