Nicolas Sarkozy ar fi eliminat în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, ar fi eliminat încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale, fiind devansat de liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, şi de socialistul Dominique Strauss-Khan, potrivit unui nou sondaj difuzat de site-ul cotidianului Le Parisien.

36 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy ar fi eliminat în primul tur al alegerilor prezidenţiale

Nicolas Sarkozy ar fi eliminat în primul tur al alegerilor prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest sondaj realizat de Harris Interactive confirmă precedenta anchetă, publicată de cotidianul Le Parisien duminică şi care o creditează drept câştigătoare din primul tur al alegerilor prezidenţiale pe preşedinta Frontului Naţional (FN).

De această dată, în cazul unei candidaturi a socialistului Dominique Strauss-Kahn, candidat nedeclarat şi director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat la cel mai scăzut nivel de popularitate din 2007, ar fi eliminat din primul tur.

Niciodată un candidat al Frontului Naţional, înaintea lui Marine Le Pen, nu s-a calificat în turul al doilea în sondajele de opinie. Nici tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen, pe care l-a înlocuit la conducerea FN în ianuarie, nu era creditat în sondajele de opinie cu intrarea în turul al doilea, deşi a reuşit acest lucru la alegerile din 2002.

În noul sondaj, Le Pen este creditată cu 24 la sută din voturi (cu un punct procentual mai mult decât în precedentul), ea fiind urmată de Dominique Strauss-Kahn (23 la sută) şi Nicolas Sarkozy (21 la sută).

Astfel, ar fi vorba despre o reeditare, dar inversă, a alegerilor din 21 aprilie 2002, când Jean-Marie Le Pen l-a eliminat pe candidatul socialist, premierul Lionel Jospin, pentru a intra în al doilea tur de scrutin cu candidatul dreptei, preşedintele în exerciţiu Jacques Chirac.

În eventualitatea unei candidaturi a fostului lider al Partidului Socialist (PS) François Hollande, Marine Le Pen ar obţine tot 24 la sută, dar ea ar fi urmată de Nicolas Sarkozy (21 la sută) şi François Hollande (20 la sută).

Sondajul Harris Interactive publicat duminică o credita deja pe preşedinta FN cu 23 la sută din intenţiile de vor, dar în faţa lui Nicolas Sarkozy şi Martine Aubry, actuala preşedintă a PS, amândoi cu câte 21 de procente.

Acest sondaj provoacă dezbateri aprinse în rândul clasei politice franceze, stânga reproşându-i lui Nicolas Sarkozy acest avans al extremei drepte. Socialiştii l-au acuzat în special că a favorizat extrema dreaptă multiplicând recent referirile la rădăcinile creştine ale Franţei, în timp ce partidul său, UMP, vrea să lanseze o dezbatere privind laicitatea şi islamul.

Anturajul preşedintelui, a cărui cotă de popularitate este la cel mai scăzut nivel de la victoria sa în 2007, a relativizat acest sondaj, punându-i la îndoială "credibilitatea".

Sondajul Harris Interactive de luni a fost realizat online la 5 şi 6 martie 2011, pe un eşantion format din 1.347 de persoane înscrise pe listele electorale, selectate dintr-un eşantion reprezentativ pentru populaţia franceză cu vârste de peste 18 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici