Nivel crescut de radiaţii într-un sat situat la 40 de kilometri de centrala Fukushima

Nivelul de radiaţii măsurat de AIEA într-un sat situat la 40 de kilometri de centrala Fukushima depăşeşte valoarea recomandată, iar autorităţile japoneze au fost informate, a declarat miercuri un oficial din cadrul agenţiei ONU.

104 afișări
Imaginea articolului Nivel crescut de radiaţii într-un sat situat la 40 de kilometri de centrala Fukushima

Nivel crescut de radiaţii într-un sat situat la 40 de kilometri de centrala Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Primele rezultate arată că una dintre valorile limită care justifică o evacuare, potrivit recomandărilor AIEA, a fost depăşită în satul Iitate", a declarat şeful departamentului de siguranţă şi securitate nucleară al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Denis Flory, în cadrul unei conferinţe de presă.

Satul Iitate este situat la 40 de kilometri nord-vest de centrala Fukushima, avariată de tsunami la 11 martie şi unde autorităţile încearcă în continuare să împiedice un accident major.

"Ne-am sfătuit interlocutorii (autorităţile japoneze) să evalueze situaţia cu precauţie şi au declarat că examinarea ei este deja în curs", a adăugat Flory.

Zona de evacuare din jurul centralei nucleare acoperă în prezent o rază de 20 de kilometri, Guvernul recomandându-le locuitorilor din zona cuprinsă între 20 şi 30 de kilometri să plece, dar fără a-i obliga.

Organizaţia neguvernamentală Greenpeace a recomandat o extindere cu cel puţin zece kilometri a zonei de evacuare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici