O navă cu turişti s-a scufundat în lacul Ohrid

O navă macedoneană care transporta turişti, majoritatea bulgari, s-a scufundat sâmbătă, pe lacul Ohrid, din sud-vestul ţării provocând moartea a 15 oameni şi rănirea altor patru.

173 afișări
Imaginea articolului O navă cu turişti s-a scufundat în lacul Ohrid

O navă cu turişti s-a scufundat în lacul Ohrid, din Macedonia (Imagine: Mediafax Foto)

"Peste 70 de pasageri se aflau la bordul navei, 15 au murit, patru răniţi grav au fost spitalizaţi la Ohrid, iar circa 50 de supravieţuitori se află la hotelul Metropol" din Ohrid, a declarat ministrul macedonean de Interne, Gordana Jankulovska.

Ministrul a precizat că echipele de salvare caută în continuare mai multe persoane date dispărute, lăsând să se înţeleagă că bilanţul accidentului s-ar putea agrava.

Starea de sănătate a răniţilor este satisfăcătoare

Ministrul macedonean al Sănătăţii, Bujar Osmani, a declarat că "starea de sănătate a răniţilor este satisfăcătoare". O autopsie a victimelor va fi efectuată la Ohrid, la sfârşitul după amiezii şi în cursul serii, a declarat el.

"Vaporul transporta un grup de turişti bulgari însoţiţi de un ghid macedonean. Căpitanul navei a murit în accident", a declarat Jankulovska.

Ministrul Trasporturilor îşi dă demisia

Ministrul Trasporturilor, Mile Janakievski, a afirmat, la rândul său, că îşi va prezenta demisia "din motive morale după această teribilă tragedie".

Nava Iliden se afla la circa 200 de kilometri de coastă când s-a scufundat din motive încă necunoscute, în jurul orei 11.00 (12.00 ora României), la nivelul unui camping situat la 12 kilometri sud de oraşul Ohrid.

Nava a fost fabricată în Germania în 1924, dar era în stare tehnică bună, potrivit lui Janakievski.

"Nava avea autorizaţie şi era asigurată la Lloyd până în 2010, tehnic era în stare bună şi putea să transporte 53 de pasageri", a declarat oficialul.

Lacul Ohrid, situat la 200 de kilometri sud-vest de Skopje, este una dintre cele mai cunoscute zone turistice din Macedonia. Acesta este vizitat de zeci de mii de turişti anual.

Vaporul s-a scufundat în "30 de secunde" - martor ocular

Vaporul macedonean "s-a scufundat în 30 de secunde", a declarat un martor ocular contactat prin telefon de AFP.

"Mi-am scos aparatul de fotografiat şi am surprins vaporul în timp ce era înclinat într-o parte şi, până m-am întors în maşină, în interval de 30 de secunde, acesta s-a scufundat", a declarat Gerard Guittat, un cetăţean francez care a fost martor la accident.

"Mă aflam în maşină şi am plecat de la Ohrid pentru a mă îndrepta către frontiera albaneză, drumul urmează coasta şi în dreapta, la 250-300 de metri de mal, am văzut un vapor plin de turişti care, dintr-un motiv inexplicabil, a virat spre dreapta şi s-a înclinat imediat într-o parte", a declarat Gerard Guittat.

Guittat este poliţist şi lucrează în prezent în Kosovo, în cadrul Misiunii UE. El şi-a petrecut sfârşitul de săptămână la Ohrid, în sud-vestul Macedoniei.

În opinia lui, "aproximativ 100 de persoane" se aflau la bordul vasului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici