Obama anunţă retragerea a 33.000 de militari din Afganistan până în vara lui 2012 - VIDEO

Barack Obama a anunţat miercuri retragerea, până în vara lui 2012, a unei treimi din forţele americane staţionate în Afganistan, respectiv 33.000 de militari, decizie pe care a justificat-o prin înfrângerile suferite de Al-Qaida la zece ani de la invadarea ţării.

452 afișări
Imaginea articolului Obama anunţă retragerea a 33.000 de militari din Afganistan până în vara lui 2012 - VIDEO

Obama anunţă retragerea a 33.000 de militari din Afganistan până în vara lui 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul unui discurs solemn de 13 minute de la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite a ordonat repatrierea în acest an a 10.000 dintre cei aproximativ 99.000 de militari americani aflaţi în prezent la faţa locului.

"Suntem la începutul - nu la sfârşitul - eforturilor noastre de încheiere a războiului", a declarat Obama la aproape două luni de la eliminarea, în Pakistan, a lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida, care s-ar fi servit de Afganistan pentru a pregăti atentatele din 11 septembrie.

Documentele recuperate din vila în care a fost ucis ben Laden arată că Al-Qaida "suferă enorm" şi este "incapabilă să înlocuiască în mod eficient" liderii de rang înalt al reţelei eliminaţi, a afirmat Obama, potrivit căruia "peste jumătate dintre liderii săi au fost ucişi.

Preşedintele a optat pentru începerea retragerii mai rapid decât preconizaseră comandanţii militari, dar în urma căreia peste 65.000 de soldaţi americani vor rămâne în Afganistan în apropiere alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2012, la care este candidat.

Secretarul Apărării, Robert Gates, susţinător al unei retrageri modeste, a afirmat miercuri că Obama oferă "destule mijloace, timp" şi supleţe pentru a reuşi şi a nu pune în pericol progresele realizate de un an şi jumătate.

Efectivele care vor părăsi Afganistanul în vara lui 2012, corespund celor trimise de Obama în ţară, în decembrie 2009. Aceste consolidări şi-ar fi îndeplinit misiunea de a reduce elanul talibanilor şi de a împiedica Al-Qaida să se implanteze din nou, a apreciat preşedintele american.

Summitul NATO de la Lisabona de la sfârşitul lui 2010 a aprobat principiul unui transfer de responsabilitate în materie de securitate către forţele afgane în 2014. Dar capacitatea lor de a prelua conducerea de la forţele internaţionale rămâne problematică, iar Guvernul afgan este criticat pentru slăbiciunea şi corupţia sa.

Rămânând mai degrabă vag în privinţa acestui subiect, Obama a declarat că are "motive să se gândească la faptul că pot fi făcute progrese" în discuţiile cu talibanii în vederea unei soluţii politice a conflictului.

El a avertizat însă că Statele unite nu încearcă să facă din Afganistan un "loc perfect", chiar dacă le-a promis afganilor un "parteneriat durabil".

Obama a cerut, de asemenea, Pakistanului, cu care relaţiile sunt la cel mai scăzut nivel de la moartea lui ben Laden, să îşi "respecte angajamentele" în lupta împotriva terorismului.

Un sondaj publicat marţi afirma că 56 la sută dintre americani sunt favorabili unei retrageri din Afganistan "cât mai repede posibil". În plus, în această perioadă de puternic deficit bugetar, din ce în ce mai multe voci se ridică în Congres pentru a cere încheierea operaţiunilor în ţară, al căror cost este evaluat la zece miliarde de dolari pe lună.

Obama a luat cunoştinţă de aceste opinii, remarcând că "este timpul să ne concentrăm asupra investiţiilor din propria ţară".

Acest argument a sedus majoritatea democraţilor din Congres, liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, salutând "un mare pas în direcţia bună", chiar dacă unii ar fi dorit o retragere mai rapidă.

Dar senatorul republican John McCain a avertizat împotriva "riscului" pe care această retragere îl reprezintă pentru "progrese câştigate dur" pe teren.

"Vrem ca toţi militarii noştri să se întoarcă acasă cât mai repede posibil, dar trebuie să facem în aşa fel încât progresele pe care le-am realizat să nu fie ameninţate", a declarat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner.

Obama este aşteptat joi la Fort Drum, o bază militară din statul New York, unde se va întâlni cu soldaţi tocmai întorşi din Afganistan

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici