Obama şi Putin au discutat la telefon despre relaţiile ruso-americane şi probleme internaţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au purtat o conversaţie telefonică, joi seara, în cursul căreia cei doi lideri au abordat relaţiile ruso-americane şi diverse provocări internaţionale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

3600 afișări
Imaginea articolului Obama şi Putin au discutat la telefon despre relaţiile ruso-americane şi probleme internaţionale

Obama şi Putin au discutat la telefon despre relaţiile ruso-americane şi probleme internaţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama şi Vladimir Putin "au discutat pe larg despre problemele actuale în relaţiile bilaterale", a anunţat Dmitri Peskov.

De asemenea, cei doi preşedinţi "au făcut un schimb de opinii în legătură cu situaţia din Siria, soluţionarea programului nuclear iranian şi situaţia din estul Ucrainei", a continuat el.

"O atenţie aparte a fost acordată unor probleme complexe legate de lupta împotriva terorismului, în special extinderii influenţei (grupării extremiste sunnite) Stat Islamic în Orientul Mijlociu", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Putin şi Obama au convenit să-i însărcineze pe ministrul (rus de Externe Serghei) Lavrov şi pe secretarul de Stat (american John) Kerry să organizeze o reuniune pentru a discuta acest subiect", a precizat el.

În ceea ce priveşte situaţia din estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare, din 15 februarie, între autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, preşedintele american şi omologul său rus au convenit ca, în viitorul apropiat, secretarul adjunct Victoria Nuland şi ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin să ia legătura pentru a evalua implementarea înţelegerilor de la Minsk.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama i-a cerut lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruseşti din estul Ucrainei.

"Preşedintele Obama a reafirmat necesitatea ca Rusia să îşi îndeplinească obligaţiile asumate în Acordul de la Minsk, inclusiv privind retragerea tuturor trupelor şi echipamentului rusesc de pe teritoriul Ucrainei", se arată într-un comunicat al Casei Albe, care anunţă că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Moscovei.

Totodată, liderii american şi rus "au subliniat importanţa păstrării unităţii celor "şase" în cadrul negocierilor în curs (în dosarul nuclear iranian), pentru a preveni apariţia armelor atomice în Iran", se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) şi Teheranul au intensificat în ultimele zile negocierile asupra programului nuclear iranian.

Teheranul şi Grupul P5+1 au încheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea şi încadrarea activităţilor nucleare ale Iranului în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale impuse regimului iranian. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv până la 30 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici