Iran are nevoie de 30.000 de centrifuge pentru centrala sa nucleară, estimează un oficial iranian

Iranul are nevoie de 30.000 de centrifuge moderne pentru a alimenta cu uraniu îmbogăţit singura sa centrală nucleară, a declarat duminică Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară (OIEA).

198 afișări
Imaginea articolului Iran are nevoie de 30.000 de centrifuge pentru centrala sa nucleară, estimează un oficial iranian

Iran are nevoie de 30.000 de centrifuge pentru centrala sa nucleară, estimează un oficial iranian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă vrem să folosim instalaţia de îmbogăţire de la Natanz pentru a produce în fiecare an combustibil pentru centrala nucleară de la Bushehr, trebuie să construim 30.000 de centrifuge de nouă generaţie", a declarat Salehi, citat de agenţia Fars.

Oficialul iranian a făcut aceste declaraţii după încheierea unei noi serii de discuţii, la Viena, între Iran şi marile puteri, care încearcă să găsească un acord final pentru programul nuclear controversat al Teheranului.

Discuţiile s-au blocat asupra stabilirii "nevoilor practice" ale Iranului. Cele două părţi trebuie să se pună de acord asupra numărului şi tipului de centrifuge folosite de Teheran, suspectat de occidentali şi de Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

În cadrul acordului interimar semnat în noiembrie cu Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania), Iranul s-a angajat să nu sporească numărul centrifugelor de la instalaţiile din Natanz şi Fordo.

Iranul deţine peste 19.000 de centrifuge, dintre care aproape 10.000 de prima generaţie (IR-1) şi o mie de a doua generaţie (IR-2m).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici