Oficial SUA: Nu ne aflăm în Irak pentru a confisca petrolul nimănui

Armata americană nu se află în Irak "pentru a confisca petrolul nimănui", a declarat secretarul american al Apărării, Jim Mattis, distanţându-se de remarcile preşedintelui Donald Trump înainte de a ajunge la Bagdad în cadrul unei vizite neanunţate, relatează Reuters online.

818 afișări
Imaginea articolului Oficial SUA: Nu ne aflăm în Irak pentru a confisca petrolul nimănui

Oficial SUA: Nu ne aflăm în Irak pentru a confisca petrolul nimănui (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

Forţele irakiene susţinute de Statele Unite lansează o nouă ofensivă pentru a-i îndepărta pe militanţii Stat Islamic de la bastionul lor din oraşul irakian Mosul.

Însă este posibil ca acesta să fie nevoit să răspundă unor întrebări privind remarcile şi acţiunile lui Donald Trump, inclusiv privind o interdicţie temporară de a intra în Statele Unite care îi vizează şi pe cetăţenii irakieni, precum şi pentru faptul că a preşedintele american spus că SUA ar fi trebuit să confişte petroul Irakului după înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein în 2003.

Trump a spus personalului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) într-un discurs din ianuarie: "Ar fi trebui să păstrăm petrolul. Dar bine. Poate vom avea altă şansă".

Întrebat dacă pe agenda vizitei în Irak se află o ameninţare privind o eventuală confiscare a petrolul Irakului, Mattis a exclus categoric orice intenţie de acest fel.

"Cred că toţi din această sală, noi toţi din Statele Unite am plătit în general pentru gaz şi petrol de-a lungul timpului şi sunt sigur că o vom face în continuare", a declarat Mattis unui grup mic de reporteri care călătoresc cu el, discutând despre obiectvele vizitei.

"Nu ne aflăm în Irak pentru a confisca petrolul nimănui", a continuat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici