Olaf Scholz respinge sugestia condiţionării admiterii Suediei în NATO de integrarea Turciei în UE

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins, luni, sugestiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, privind condiţionarea admiterii Suediei în NATO de avansarea procesului integrării Turciei în Uniunea Europeană.

397 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz respinge sugestia condiţionării admiterii Suediei în NATO de integrarea Turciei în UE

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a părut să condiţioneze, luni, ratificarea admiterii Suediei în NATO de relansarea negocierilor privind integrarea Turciei în Uniunea Europeană. "Turcia a aşteptat la poarta Uniunii Europene de peste 50 de ani, iar acum aproape toate statele NATO sunt membre ale Uniunii Europene. Adresez un apel ţărilor care au ţinut Turcia să aştepte la porţile UE peste 50 de ani: deschideţi drumul pentru admiterea Turciei în UE! Când veţi deschide drumul admiterii Turciei în UE, vom deschide drumul admiterii Suediei în NATO, aşa cum am făcut cu Finlanda", a afirmat Erdogan, citat de agenţia The Associated Press.

Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins condiţionalităţile sugerate de Recep Erdogan. "Eu nu cred că cele două teme trebuie înţelese împreună", a afirmat Olaf Scholz, potrivit site-ului Tagesschau.de, subliniind că Suedia îndeplineşte toate criteriile pentru a deveni membră a NATO. "Eu sper că se va reuşi în curând ca Suedia să devină membră a NATO", a insistat Olaf Scholz.

Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă tratatul privind admiterea Suediei în NATO. Administraţia de la Ankara este nemulţumită că Suedia le oferă azil unor membri ai grupurilor separatiste kurde, iar Ungaria denunţă criticile frecvente ale Guvernului de la Stockholm privind situaţia politică de la Budapesta. Atât Turcia, cât şi Ungaria menţin relaţii apropiate cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici